70 personer fanns på plats på mötet i Älmtamåla, norr om Holmsjö. Foto: Henrik Friberg

Bybor oroliga över framtidens nät

Uppdaterad
Publicerad

Den 9 september släcker Telia ner delar av sitt kopparledningsnät i Karlskrona kommun, vilket innebär ingen mer fast telefoni och inget mer bredband via ADSL. Många av de som drabbas bor i områden med dålig mobiltäckning och de är nu oroliga för vad som kommer att hända.

– Det kommer att skapa problem med att vi inte kan driva vårt företag ordentligt och vi kommer ha svårt att klara det vardagliga livet med räkningar och sådant, säger Olof Jönsson som bor i Älmtamåla, norr om Holmsjö.

Birgitta Jonasson är landsbygdsutvecklare i Karlskrona kommun. I samband med ett möte i Holmsjö försökte hon svara på frågor från de närmare 70 personer som fanns på plats.

– Jag har egentligen inget svar på det själv om hur det här kommer att gå. Vi har erfarenhet från andra kommuner där nedsläckningen har skett och där det har fungerat bra. Sedan finns det alltid en eller annan som kommer att få problem och för dem är det naturligtvis ett jättestort problem.

Utbyggt till 2020

Hon uppmanar de oroliga besökarna på mötet att så snart som möjligt försöka hitta en lösning.

– Jag tror att man så snart som möjligt ska beställa en ersättningslösning från någon av de operatörer som finns. För man kanske inser att den fungerar alldeles utmärkt och då behöver man inte oroa sig i onödan, säger Birgitta Jonasson.

Många av frågorna handlade om Karlskrona kommuns utbyggnad av fibernätet till landsbygden. Frågor som när det ska vara klart och varför man inte kunde synkronisera utbyggnaden och nedsläckningen på ett bättre sätt.

– Jag kan inte lova något i dag men det talas om att fibernätet ska vara utbyggt till 2020, säger Birgitta Jonasson.

”Vi behöver fiber ute på landsbygden”

På Telia ser man nedläggningen som ett måste då man anser att det inte längre håller måttet för dagens nätbruk. Att det blir allt svårare att hitta reservdelar till det.

– Vi tar ett större ansvar genom att göra den här förändringen nu än att vänta. I värsta fall vi får en situation där kopparnätet inte fungerar över huvud taget, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia.

Olof Jönsson är inte helt nöjd med svaret att fibernätet kanske blir färdigt 2020.

– Jag ser ju hur de gräver ute på landsbygden i andra kommuner. Det är ju vi som behöver fiber, inte inne i tätort, utan ute på landsbygden för att kunna arbeta därifrån, säger han.

Även delar av Ronneby kommun kommer att drabbas av nedsläckningen under 2018.

Se hela inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.