Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu väntar Ronneby kommun på att förhandlingarna med överklagande parter ska bli klara så att bygget av Parkdalaskolan kan komma igång. Foto: SVT

Skola för 700 elever riskerar att försenas igen

Uppdaterad
Publicerad

I somras skulle den nya skolan i centrala Ronneby stå klar enligt den ursprungliga planen. Men efter flera förseningar har inflyttningen flyttats fram – och nu riskerar tidsplanen att spricka ännu en gång.

Det var 2017 som det första beslutet att bygga en 4-9 skola i centrala Ronneby togs. 650-700 elever skulle kunna flytta in sommaren 2019. Men så blev det inte.

Bygget har försenats av flera anledningar, bland annat anmärkningar från Trafikverket som ledde till ett upphävt bygglov och en avbruten upphandling. Orsaken till att bygget riskerar att försenas ytterligare är att detaljplanen överklagades i juli i år av fastighetsägare och Alfa Laval som har verksamhet i området. Överklagandena handlar framför allt om oro för trafiksituationen i området och att tung trafik kör där.

Förhandlingar pågår

Kommunen har fört diskussioner med parterna de senaste veckorna för att se om de kan dra tillbaka sina överklaganden – eftersom att väntetiden på mark- och miljödomstolen i Växjö som hanterar ärendet – är minst ett halvår. Förhandlingar pågår fortfarande men kommunen hoppas få ett positivt besked så snart som möjligt så att bygget kan sättas igång.

– Inom två till fyra veckor måste det vara klart, annars blir vi totalt försenade och det blir svårt att flytta in. Skolorna går ju efter läsår, och det är svårt att flytta in mitt i en termin , säger Monica Sjövind, projektledare på Ronneby kommun.

Företaget Alfa Laval bekräftar att förhandlingar pågår med kommunen.

– Vi har gett förslag till förändringar och kommunen har kommit med ett motförslag som vi nu ska titta på. Jag vill inte gå in på vad det är för förändringar men det har med trafiksäkerheten att göra. Vår överklagan ligger kvar tills vi är överens, säger Sylvia Johansson, platschef på Alfa Laval i Ronneby.

Enligt tidsplanen som gäller i dag, ska skolan stå klar till hösten 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer