Cancersjuka Veronika Fredriksson och sambon Patric Sternestedt i Rödeby har fått föra en lång och hård kamp mot myndigheterna för rätten till ekonomisk ersättning. Foto: SVT

Cancersjuka Veronika blev utan sjukpenning – efter miss av Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

I nästan fem månader nekades svårt cancersjuka Veronika Fredriksson i Rödeby sjukpenning. Orsak: Arbetsförmedlingen gav henne felaktig information.

I Bostorp utanför Rödeby i Blekinge bor Veronika Fredriksson tillsammans med sin sambo Patric Sternestedt och deras två och ett halvt år gamla dotter. I våras fick hon beskedet att hon hade elakartat livmoderhalscancer. Hon sjukskrevs för att få både strålbehandling och cellgifter och ansökte då om sjukpenning hos Försäkringskassan – men fick ett nej.

– När jag fick det bakslaget att det inte blir något sänkte det mig ännu mer. Det är inte acceptabelt att sparka på någon som redan ligger ner, säger Veronika Fredriksson.

Att hon inte fick någon sjukpenning berodde på att hon under två veckor inte var inskriven hos Arbetsförmedlingen – detta eftersom Arbetsförmedlingen i Karlskrona gett henne fel information. När Veronika Fredriksson förra året gick dit för att skriva in sig, mellan hennes föräldraledighet och ett nytt jobb på ett äldreboende, sa handläggaren att det inte behövdes.

”Känts fruktansvärt”

Arbetsförmedlingen har erkänt missen och skrivit in henne i efterhand men det godkänns inte av Försäkringskassan och sedan i juni har paret fört en lång kamp mot myndigheterna.

– Det har känts fruktansvärt, det är ingenting man önskar att någon människa i hela världen ska behöva gå igenom. Jag kan inte förstå var deras humana sida är i det här.

Under samma vecka som SVT Nyheter Blekinge träffar familjen och bokar en intervju med Försäkringskassan kommer ett nytt beslut. Veronika Fredriksson får plötsligt sjukpenning men inte utifrån tiden hon var föräldraledig utan bara för perioden när hon jobbade på äldreboendet.

– Det är klart att det är ett plåster på såren men det blir fortfarande en mindre summa än om Arbetsförmedlingen inte hade gjort fel. Och grundproblemet kvarstår: Att Försäkringskassan inte tar hänsyn till det, säger sambon Patric Sternestedt.

TV: Se hela inslaget

Vad är sjukpenninggrundande inkomst?

Den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) används till exempel för att räkna ut storleken på sjukpenning, och fastställs av Försäkringskassan utifrån en beräknad årlig arbetsinkomst.

Försäkringskassan fastställer den sjukpenninggrundande inkomsten utifrån den beräknade årliga arbetsinkomsten. När en person inte längre har arbetsinkomster är huvudregeln att den sjukpenninggrundande inkomsten slutar att gälla.

Det finns situationer när den som inte arbetar får behålla sin sjukpenninggrundande inkomst. Det kallas SGI-skydd och gäller till exempel vid arbetslöshet under förutsättning att man är anmäld och aktivt söker arbete genom Arbetsförmedlingen.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.