Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö chattar om coronaviruset. Foto: SVT/Henrik Friberg

Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö svarade på era frågor

Publicerad

Under förmiddagen chattade Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö om corona.

Är det okej att träffa äldre släktingar utomhus i påsk? Kan barnen leka med andra på påsklovet? Har man ett bättre skydd mot covid-19 om man är vaccinerade mot den ”vanliga” influensan?

Det var några av de frågor som Bengt Wittesjö svarade på i vår chatt. Läs gärna alla frågor och svar nedan.

Chatta med Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö

Det blev den sista frågan för i dag. Vi tackar Bengt Wittesjö för att han tog sig tid att chatta. Vi vill också tacka för alla frågor som kommit in – även alla inte hann bli besvarade.

Anna Nilsson • Hej! Undrar hur man ska tänka kring barnen under påsklovet. De leker redan med kompisar i klassen eller andra klasser från samma skola. Är det ok att de även leker med kompisar de känner från andra skolor? Sover över hos varandra.? Självklart då de och familjerna är friska och inte umgås med riskpersoner. Tacksam för svar!

Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare: OK att leka med andra kompisar men jag tycker det är olämpligt med övernattning.

Micke • Om man är vaccinerad mot den "vanliga" influensan, kan man då vara mindre mottaglig för Covid-19?

Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare: Nej, tyvärr inte.

Frank • Utifrån vad du vet nu, när tror du Blekinge når sin peak när det gäller antalet som smittas (och kanske dör) av coronaviruset?

Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare: Om vi följer mönstret från Stockholm kan peaken inträffa i slutet av maj men det är väldigt svårt att förutse.

Björn-Ove • Hur stort tror du att mörkertalet är med tanke på hur få som är testade och de lindriga symtom som det pratas om?

Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare: Omöjligt att veta hur stort mörkertalet är. Precis som du säger är det för få testade ännu.

Johan L • Jag har uppfattningen att Blekinge är drabbat i en mildare grad än många andra ställen i Sverige när det kommer till covid19 . Hur kommer det sig?

Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare: En anledning tror jag är att att storstadsregionerna drabbats tidigt och hårt på grund av trängsel i kollektivtrafiken.

Hjalmar • Hej! Vad är det som gäller vid andra icke Corona-relaterade ärenden på vårdcentralerna? T.ex provtagning (inte för Corona). Kan man fortfarande göra det? Måste man boka tid för sådana små saker eller bör man undvika vårdcentralerna i största möjliga mån om det inte är akut?

Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare: Jag tror att man måste boka tid för allting som ska ske på vårdcentralerna numera.

Akuta infektionsproblem tas omhand i ”tälten” på dagakuten i Karlshamn och vårdcentralen i Lyckeby.

Vi har också fått fråga kring det här med ett nytt vaccin. I
samband med svininfluensan genomfördes en nationell vaccinationskampanj. Efter detta ökade antal fall av narkolepsi som en misstänkt biverkan bland vaccinerade barn och ungdomar i Sverige.

Hur ska man kunna känna sig trygg med att vaccinera sig om det kommer ett vaccin mot coronaviruset? Vem fattar beslut om en sådan massvaccineringen?

Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare: Beslut om massvaccinering tas av regeringen efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten, men ingen kan tvingas till vaccination.

Jag litar på att ett eventuellt nytt vaccin som erbjuds kommer att vara tillräckligt säkerhetstestat, så att jag också skulle kunna rekommendera det och
själv bli vaccinerad.

Elin • Hej!
Vad är det som gäller vid förlossningen nu? Får stödpersonen vara med under hela förlossningen och sen ska den åka därifrån när föderskan ska till BB?

Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare: Allmänt gäller en följeslagare enligt beslut av regiondirektören.

Jenny har mejlat in och undrat:

- Vi släpper inte in någon i huset utom familjemedlemmarna och går inte in hos andra. Är det överdrivet försiktigt? (Jag är dryga 40 år, diabetes typ 1, barn med förkylningsastma.)

- Om jag håller rekommenderat avstånd, dvs 1-2 meter, behöver jag vara orolig för att umgås med folk utomhus då?

- Ska jag vara lika restriktiv med barn som vuxna när det kommer till umgänge eller kan barnen ta hem kompisar?

- Är det bättre eller lika illa att handla i en liten (mindre yta) butik med färre besökare än en stor (större yta och utrymme) men med fler besökare?

- Om handhygienen sköts, är det då någon fara att äta tillsammans utomhus hos någon och använda deras porslin?

Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare: 

1. Det får du själv avgöra. Jag kan tycka det är lite överdrivet när det inte finns personer som tillhör riskgrupp i huset. Välreglerad diabetes och astma är ingen särskild riskgrupp.

2. Nej.

3. Barnen kan ta hem kompisar men inte för många åt gången.

4. Det viktiga är avståndet till andra personer (1-2 m).

5. Nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet