Foto: SVT

Chefen slog larm – och fick lämna jobbet

Redan i augusti förra året slog kommunens löneavdelning larm om att det varje månad betalades ut felaktiga löner. Men enligt den tidigare lönechefen hände ändå ingenting.

I kommunhuset i Karlskrona har uppgifterna om det felaktiga löneflödet varit kända i snart ett år. Av ett dokument som SVT Nyheter Blekinge tagit del framgår att löneenheten i augusti upptäckte stora brister i lönesystemet; att det betalades ut felaktiga och många gånger för höga löner samt att kommunen inte följde kollektivavtalet samt arbetstidslagen. Efter larmet följde i oktober två möten med löneavdelningen, HR-avdelningen samt fackförbundet Kommunal – men enligt den dåvarande lönechefen hände därefter ingenting.

– Jag känner mig förstummad. Vi slog larm och gick till HR för stöd, men vi tyckte det var väldigt lamt, säger hon.

”Fick bära hela ansvaret”

I maj tvingades hon lämna tjänsten som chef på löneavdelningen.

– Löneavdelningen har i samarbete med systemleverantören systematiskt arbetat med rättningar i personalsystemet sedan 2013. Jag, liksom systemleverantören, har varit förvånade  hur amatörmässigt det här systemet har varit uppsatt. Nu fick löneenheten bära hela ansvaret och det känns inte som en särskilt schyst behandling, säger hon.

Per Jonsson, chef för drift- och serviceförvaltningen, vill inte kommentera beslutet att flytta chefen.

– Det finner jag ingen anledning att diskutera i media. Jag är i full gång med att rekrytera en ny chef, säger han.

Samarbetsproblem

Enligt vad SVT erfar ligger samarbetsproblem mellan HR och löneavdelningen som en förklaring till de uteblivna åtgärderna. Flera personer vittnar om att anställda på löneavdelningen inte känner att de blivit tagna på allvar när de bland annat påtalat att kommunanställda schemaläggs fel.

Men HR-chefen Ewa Strömsten ställer sig frågande till kritiken, och menar att det har funnits regelbunden kontakt mellan de två avdelningarna.

– Vi har haft återkommande möten med lön under de ett och ett halvt år jag varit HR-chef. Löpande, eller snarare då och då, men med någon slags regelbundenhet, säger Ewa Strömsten.

Ville se nystart

I den rapport som personalsystemleverantören CGI tog fram tidigare i år riktas svidande kritik mot löneavdelningen, och den visar att förtroendet för avdelningen är lågt inom de kommunala förvaltningarna. Som åtgärdsförslag skrev CGI att det krävdes en nystart av löneavdelningen, och det är också därför som lönechefen fick lämna sin position, enligt kommundirektör Carl-Martin Lanér.

– Rapporten visar tydligt att ett antal åtgärder bör genomföras och en del pekar på ledningen. Då är beslutet att det behövs en ny chef för att leda det åtgärdsarbetet, säger Carl-Martin Lanér, kommundirektör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer