Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christian Konakci är pensionär och kan därför inte erbjudas stödinsatser från Arbetsförmedlingen. Foto: SVT

Pensionären Christian blir utan jobbhjälp: ”En skandal”

Publicerad

Christian Konakci måste visa att han kan försörja sin make för att paret ska få leva tillsammans i Sverige.
Men hos Arbetsförmedlingen får han ingen hjälp –  eftersom att han är pensionär.
– Jag tycker det är fruktansvärt, en skandal.

Christian Konakci i Karlskrona bor 300 mil från sin make Batuhan som är bosatt i Istanbul. Trots flera försök har Batuhan inte fått uppehållstillstånd i Sverige men paret fortsätter kämpa för att få leva tillsammans.

Migrationsverket menar att Christian Konakci inte uppfyller försörjningskravet, alltså att han inte kan försörja sin make den första tiden i Sverige – vilket stoppar Batuhan från att få uppehållstillstånd.

Christian Konakci, som är pensionär, behöver få in drygt 13 000 kronor i månaden, menar myndigheten, vilket är några tusen mer än han har i pension i dag.

Får söka via Platsbanken

För att tillgodose Migrationsverkets krav har Christian Konakci nu sökt sig till Arbetsförmedlingen för att börja jobba igen. Men där fick han veta att det inte spelar någon roll om han är inskriven där – han inte kan få någon hjälp ändå.

– De sa att de inte kan göra något eftersom att jag inte är arbetslös, utan pensionär. De kommer inte kontakta mig eller göra någonting.

I stället hänvisas han till att leta jobb på nätet via Platsbanken och han har på egen hand kontaktat olika butiker – men än så länge utan jobblycka. Nu är han upprörd över situationen, att en myndighet vill att han skaffar ett jobb för att kunna återförenas med sin make – medan han upplever att han stoppas från att få hjälp av en annan.

– Det är så orättvist.

Åtgärder inte aktuella

Arbetsförmedlingens verksamhetssamordnare Nada Nedelén bekräftar att Christian Konakci inte kan ta del av någon arbetsmarknadspolitisk åtgärd – eftersom han är pensionär.

– Vi kan inte erbjuda någon insats där vi står för ersättningen. Det är alltså inte aktuellt med praktik, utbildning, arbetsträning eller anställningsstöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer