Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare, berätta mer om varför blodgivare ska testas för antikroppar mot coronaviruset. Foto: TT/SVT

Blekinges blodgivare testas för antikroppar

Uppdaterad
Publicerad

De som lämnar blod i Blekinge kommer att testas för antikroppar mot corona. Testet ska visa om man har haft sjukdomen eller inte.

För att få en bild av hur utbredd smittan är i länet och för att förbereda för en allmän antikroppstestning i höst, börjar Region Blekinge testa blodgivarna i Blekinge.

När blodgivaren lämnar blod på blodcentralen tas samtidigt ett prov för analys för antikroppar mot corona. Testet görs enbart i samband med blodgivning och inte i samband med att nya blodgivare registrerar sig.

– Provet tas endast i samband med blodgivning, det är bara då det går att ta det. Man kan inte komma in och få det taget mellan sina blodgivningar, säger Malin Wilén Pilto, biomedicinsk analytiker på Blodcentralen i Karlskrona.

Svaret skickas hem

Om provsvaret är positivt, det vill säga om man har antikroppar mot corona i blodet, får man ett brev hem i brevlådan inom fyra veckor. Är provsvaret negativt får man inget svar. 

Proverna tas av blodcentralens personal och analyseras på Regionens eget laboratorium.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer