I sista sekund kom beskedet att resan till USA inte blir av. Här berättar Celina Ryberg, 18, om ett års planering som kastas bort. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Celinas au pair-dröm stoppas – 20 dagar före avresan

Uppdaterad
Publicerad

När president Trump förlänger stoppet för utländska arbetstillstånd, stoppas även Celina Rybergs dröm om att vara au pair i USA. Tre veckor innan flyget skulle landat i Atlanta, tvingas hon nu stanna i Sverige.

– Det är så frustrerande, man är så nära sin dröm, säger hon.

Det var i april som USA:s president Donald Trump stoppade alla ansökningar om permanent uppehållstillstånd i landet, med hänvisning tilll coronapandemin.

Nu förlängs stoppet till slutet av året och då gäller det också för fler typer av tillstånd  – bland annat drabbas universitetsstudenter och au pairer. Det är något som 18-åriga Celina Ryberg från Olofström inte har förståelse för.

Corona i Blekinge

– Detta är ju en permanent flytt i minst ett år. Om vi skulle varit i karantän i två veckor här hemma i Sverige innan vi åker, tycker jag absolut man skulle fått åka som au pair. Så jag stöder inte beslutet alls, säger hon uppgivet.

Drabbar även värdfamiljerna

Den 20:e juli skulle Celina Ryberg ha landat i Atlanta. Där väntar hennes värdfamilj som väntat på en au pair som skulle ha hjälpt till med de två barnen i höst, men de får nu vänta till januari.

– Jag har ju fortfarande min familj, jag är så tacksam för det. Det är kanske många familjer som inte vill vänta, det är svårt att hitta lösningar så det blir ju kaos för dem, säger Celina Ryberg.

För Celinas del blir det ännu en sommar att spendera hemma i Olofström, där hon har kvar sitt jobb som timvikarie. Trots besvikelsen håller hon ändå hoppet uppe.

– Man känner sig redan som en del av familjen och man är inte ens där ännu. Jag längtar tills jag får komma dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet