Cissi Dahl är kritisk till att enbart män frontar panelen om damidrott. Men enligt Teresa Pascual från Karlskrona-Ronneby Zontaklubb spelar könet ingen roll. Foto: SVT

Damidrotten diskuteras – enbart män i panelen

Uppdaterad
Publicerad

Jämställdhet och kvinnors förutsättningar inom idrotten ska diskuteras i en paneldebatt i Karlskrona. Men i panelen för att diskutera hur kvinnor känner sitter det endast män.

I både sociala medier och utanför ha en del reagerat på att det endast är män som namnges i den panel som ska diskutera kvinnors förutsättningar inom idrotten i Karlskrona i slutet av månaden.

Cissi Dahl har tidigare varit aktiv inom föreningslivet och hon tycker att det hade varit bättre om även kvinnor fanns representerade.

– Det hade varit bra att bjuda in målgruppen till att vara med och diskutera, istället för att prata om dem. Om jag själv har varit med om orättvisor så blir den berättelsen starkare om jag själv berättar den, än att någon annan ska beskriva den upplevelse som de tror att kvinnor känner, säger Cissi Dahl.

TV: Se hela SVT Nyheter Blekinges inslag här

Debatten kommer att hållas på länsstyrelsen i Karlskrona den 25 oktober. Det är kvinnors förutsättningar inom idrotten som ska diskuteras av en panel, vilket är ett initiativ från organisationen Zonta som arbetar just för kvinnors rättigheter genom stödjande insatser.

– Vi vill uppnå ett jämställt samhälle. Vi har hört många olika olika saker som är ojämnställt inom idrotten. Det finns löner, sponsorpengar och annat som gör att förutsättningen för tjejer inte är lika bra som för killar, säger Teresa Pascual från Karlskrona-Ronneby Zontaklubb.

I panelen sitter personer som alla på något sätt jobbar med kvinnor inom idrotten, bland annat Blekinge idrottsförbunds distriktsidrottschef Patric Nilsson-och KHK-tränaren Alexander Blomqvist. Men även om det bara är män som namnges i annonserna för debatten, så kommer även tre kvinnliga spelare från Karlskrona FF också att delta.

Varför tar man inte in fler kvinnor i debatten när det handlar om just kvinnor?

– För oss spelar det ingen roll om det är män eller kvinnor som debatterar, så länge de kan saken de debatterar om. Vi vill ha med kunniga personer som också är beslutsfattare och sitter på makten att påverka, säger Teresa Pascual.

”Roligare med kvinnor”

Även Cissi Dahl håller med om att män självklart behövs i debatten.

– Om bara kvinnor jobbar för kvinnors frågor så händer det förstås lite, men kanske inte lika mycket som om vi kan få män att också göra det. Så det är klart att det är bra att de här männen är med i panelen och tycker till, men det hade varit roligare att ha en debatt med kvinnor också, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.