Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De klassiska Blekingebanden Markus Orkester och Dolbyz återförenas, och intar dansbandsscenen i Wämöparken i helgen. Foto: SVT/Cajsa Sjöbeck

Nostalgibanden återförenas på dansbandsfestival – efter 20 år

Publicerad

Under lördagen tar dansbandsmusiken över Wämöparken i Karlskrona. På årets festival återförenas klassiska Blekingeband – och en specialskriven låt framförs för första gången.

Markus Orkester spelade ihop i slutet av 90-talet och återförenas nu i Wämöparken. Bandets kapellmästare Tommy Eriksson är nervös, men väldigt peppad inför morgondagen.

– Vi har rostat av instrumenten och det känns otroligt att få vara med om detta, säger han.

Även dansbandet Dolbyz från Sölvesborg möts igen och intar stora scenen tillsammans under lördagen.

– Att möta gammal publik som man haft, som kommer med sina Dolbyzkepsar och det blir ståhej här, berättar bandets kapellmästare Chang Fransson.

Dansbandsfestivalen gästas även av The Playtones, som tidigare uppträtt i Melodifestivalen och vunnit Dansbandskampen.

”Så här vill jag leva”

Festivalen är ett samarbete mellan Blekinge museum, Musik i Blekinge och Blekingearkivet. Låten Så här vill jag leva har skrivits för projektet Dansband Blekinge, med artister från flera olika dansband.

Det är premiär för låten under morgondagens festival.

– Jag vet faktiskt inte om något som detta har gjorts innan, säger Mikael Strömqvist, verksamhetsutvecklare på Musik i Blekinge.

Hör mer om lördagens festival i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.