Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Helena Ågren och Ingrid Johansson fann varandra via projektet promenadvän. Promenaderna har utvecklats till en djup vänskap. I videoklippet berättar duon vad de betyder för varandra. Foto: Towe Olsson/SVT

Blev vänner för livet mitt i coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Den ena hade nyss blivit änka och kände sig ensam. Den andra ville fylla ut pensionärslivet. Tillsammans fann de en livslång vänskap.

– Ingrid gör mig levande igen, säger 75-åriga Helena Ågren.

För ett år sedan startade den ideella föreningen ”Hej Blekinge” projektet promenadvän, vars syfte är att motverka ofrivillig ensamhet. Via föreningen matchas seniorer med volontärer.

”Hon betyder jättemycket”

Några som nappade var Helena Ågren och Ingrid Johansson i Karlshamn. Helena hade precis blivit änka och på det kom coronapandemin, vilket gjorde att hon kände sig väldigt ensam.

Samtidigt hade Ingrid Johansson blivit pensionär och kände att hon ville komma ut. De båda kvinnorna matchades ihop. Och det blev fullträff.

– Hon betyder jättemycket. När man är 75 och har en begränsad tid kvar vill man fylla den med något och det gör Ingrid, säger Helena.

”Hej Blekinge” har hittills matchat 25 par i främst Karlshamn. Planen nu är att ta projektet vidare till resten av Blekinge.

I klippet ovan berättar Ingrid och Helena mer om sin vänskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet