Foto: Stina Sandström/SVT

De gör filmer om kulturskillnader

Publicerad

På ett informativt och humoristiskt sätt ska nu kulturskillnader för nyanlända i Sverige visas upp i korta filmer på nätet. Filmerna har gjorts i Karlshamn där nyanlända själva varit med i produktionen.

Nu lanseras filmkanalen ”Jallafilm – din guide till Sverige”. Syftet är att engagera nyanlända och svenskar att tillsammans göra korta, informativa och roliga filmer om kulturskillnader i Sverige.

– Det är viktigt att sprida samhällsinformation till de nyanlända. Det kan vara både stora och små saker, som hur man beter sig i simhallen, i tvättstugan eller om hur man röstar i valet, säger Benny Jonasson, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan i Blekinge.

Filmerna läggs upp på en youtubekanal och är ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan, Arbetsförmedlingen och några lokala föreningar som fått pengar till projektet från Länsstyrelsen.

Använder egna erfarenheter

– Oftast är det invandrarna som kommer med idéerna till filmerna och säger att: ”Detta fattade inte jag när jag kom till Sverige. Det borde vi blivit informerade om”, berättar Benny Jonasson.

Kan inte filmerna spä på folks fördomar om nyanlända?

– Nej det vill vi ju inte. Vi vill inte förlöjliga kulturen och det kan vara rätt allvarliga ämnen vi gör filmer om, men vi tror att vi kan få större spridning om vi använder humor.

Nya videos varje vecka

En av dem som blivit anställd för att jobba med projektet är Fathi Morad som kom till Sverige från Syrien för fyra år sedan. Där arbetade han med som tv-regissör och gjorde både drama, komedi och historia i flera olika länder. Att nu få jobba med film igen betyder mycket.

– Jag har kämpat för att få jobba med något inom mitt yrke här i Sverige men det var jättesvårt här i en så liten stad som Karlshamn. Jag tappade hoppet men äntligen efter fyra år får jag jobba med detta nu, säger Fathi Morad.

De första filmerna släpps i dag och fram till februari kommer det läggas ut en ny video i veckan.

Se en del av filmen ”Regler i tvättstugan” i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.