Ulla och Hamzeh har varit tillsammans i flera år och vill gifta sig, men paret har fått kämpa mot myndigheter och tvivlare för att drömmen ska bil verklighet. Nu avgörs snart ärendet för gott. Foto: SVT

Ulla, 79, och Hamzeh, 36, nekas bröllop – efter tre års kamp

Uppdaterad
Publicerad

De blev förälskade i klassrummet – han var elev och hon var lärare.

Sedan dess slåss Ulla Simonsson, 79, och Hamzeh Dalis, 36, i Karlskrona för rätten att få gifta sig.

Han saknar ett palestinskt pass och nu går paret en sista rond mot myndigheter och tvivlare som hittills gjort allt för att stoppa parets bröllopsdröm.

Det är en kärlekssaga med många bottnar, den om den palestinske flyktingen Hamzeh Dahlis och den pensionerade läraren och fastighetsmiljonären Ulla Simonsson.

Att det skiljer 43 år mellan dem är bara en av flera detaljer som gjort att paret – sedan de hösten 2015 öppet vågade manifestera sin kärlek till varandra – mötts av fördomar, avståndstagande och en anonym anmälan till Migrationsverket.

Ulla och Hamzeh

När de träffades i klassrummet i april 2015 levde Ulla Simonsson ett stillsamt liv som änka efter ett över 40 år långt äktenskap. För att bryta isoleringen anmälde hon sig till Kungsmarkskyrkan som volontär för att där undervisa nyanlända i svenska. Det passade henne bra. Under sin yrkesverksamma karriär arbetade hon som lärare.

– Jag fastnade för Hamzeh första gången jag såg honom. Han skilde ut sig till sättet. Lugn och filosofisk. Min tanke var att hjälpa honom vidare, att försöka introducera honom för en jämngammal flicka. Men med tiden kom vi varandra allt närmare.

Blev förälskade

Hamzeh Dalis kom till Sverige och Malmö den 1 oktober 2014. Då hade han varit på flykt från Gaza i tre månaders tid. Han placerades i Stavsjö och tog två gånger i veckan bussen till ett språkkafé i Nyköping.

– Jag ville lära mig svenska och studera språket, för utan språket har du ingenting, säger han.

Den 21 april 2015 reste han till Karlskrona för att hälsa på hos en vän och han passade då på att besöka språkklassen i Kungsmarkskyrkan. Ulla Simonsson höll i lektionen. Det blev parets första möte. När Hamzeh Dalis en dryg månad senare och på egen begäran beviljades en placering i Karlskrona träffades de på nytt. Med tiden utvecklades en djup vänskap som under sensommaren växte till förälskelse.

”Älskar varandra”

Nu har paret i drygt tre års tid drivit två parallella processer mot myndigheterna – ärenden som väntar på att slutgiltigt avgöras under våren.

–  Vi kommer från olika kulturer, det är en stor åldersskillnad mellan oss och vi har helt olika bakgrund, men likafullt är det så att vi älskar varandra. Sedan vi blev ett par har vi inte tillbringat en enda dag utan varandras sällskap, säger Ulla Simonsson.

”Det finns en allmän svårighet att acceptera att vi verkligen älskar varandra”, säger Hamzeh Dalis. Foto: SVT/Ante Frändén

Två gånger har paret, som redan förlovat sig, bokat kyrkan på Sturkö. Två gånger har den fått bokas av. Det planerade bröllopet har fått skjutas upp i avvaktan på beslut i processerna mot Skatteverket och Migrationsverket.

Men drömmen lever.

– En dag ska vi stå där som gifta. Så är det bara, säger Ulla Simonsson, som utifrån sin kristna tro och sitt kyrkliga engagemang anser att det är viktigt att också vara gift med den man älskar och lever tillsammans med.

– Och varför ska myndigheterna kunna hindra två vuxna människor från att följa sin innersta önskan?

Hamzeh Dalis och Ulla Simonsson ger inte upp drömmen om att få leva tillsammans som äkta makar. Foto: Martin Hult Ogenblad/SVT

Efterlyser pass

Att kärleken mellan dem är äkta har paret nu även papper på. Slutsatsen av den anknytningsutredning som gjordes för ett år sedan visar att förhållandet är att betrakta som seriöst. Och eftersom Ulla Simonsson äger flera stora fastigheter och en förmögenhet klarar sig paret helt utan försörjningsstöd eller andra bidrag. Ett äktenskapsförord mellan dem reglerar att tillgångarna stannar hos henne i händelse av skilsmässa.

Ändå har Skatteverket gett avslag på parets ansökningar om hindersprövning.

Ändå har Migrationsverket hittills sagt nej till Hamzeh Dalis begäran om uppehållstillstånd.

Orsaken är att myndigheterna menar att han måste uppvisa ett giltigt pass – trots att det inte finns någon bestämd regel för vad som ska godtas som bevisning. Myndigheten kräver ett palestinskt pass, och ett sådant är nu beställt via ombud i Ramallah. Kvitto på beställningen har lämnats in, men väntetiderna är långa och kan ta över ett år.

– De handlingar som hittills lämnats in har inte tillräckligt bra säkerhetsdetaljer. I normalfallet kräver vi en passhandling, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket.

Myndigheternas beslut är inte beroende av varandra, men ett uppehållstillstånd skulle stärka deras möjligheter att få gifta sig – och tvärtom: Ett giftermål skulle stärka deras anknytning till varandra än mer.

– Jag har ansökt om pass och inväntar besked. Under tiden har jag lämnat in mängder av dokument som styrker min identitet. Vi känner att det här ärendet handlar om någonting annat. Att det finns en allmän svårighet att acceptera att vi verkligen älskar varandra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ulla och Hamzeh

Mer i ämnet