Yrkesfiskaren Glenn Fridh, Mattias Holquist, biosfärssamordnare på Blekinge Arkipelag, Ida-Maria Rigoll platschef på Mörrums Kronolaxfiske, och Per-Arne Olsson, vd Eriksberg. Foto: SVT

De kräver mer forskning efter utbredd laxdöd

Uppdaterad
Publicerad

Tiaminbrist orsakar stora skador på djurlivet, inte minst på lax och älg. Men vad bristen beror på är fortfarande oklart. Därför kräver nu flera organisationer att staten ska satsa mer pengar på forskning.

De senaste åren har flera döda laxar flutit i land längs Mörrumsån och andra Östersjödrag. Enligt flera forskare beror den mystiska massdöden på tiaminbrist hos fiskarna, som kraftigt nedsätter deras immunförsvar och gör att de drabbas av till exempel svampinfektioner.

– Det är väldigt viktigt att man gör någonting nu innan det västra scenariot inträffar, att arter försvinner eller drabbas av andra svåra konsekvenser, säger Mattias Holmquist, biofärsamordnare på Blekinge Arkipelag.

Det är flera organisationer, bland annat Sportfiskarna, Eriksberg och Mörrums Kronolaxfisk som har skrivit på det brev där de kräver att staten satsar på forskning i ämnet för att ta reda på vad tiaminbristen beror på.

”Kännbart ekonomiskt”

De tidigare årens laxdöd och årets rekordlåga vattenstånd, märks på Fiskeanläggningen Mörrums Kronolaxfiske, som i år tappat nära en tredjedel i omsättning.

– Det är kännbart ekonomiskt men också att det sociala och naturliga kapitalet börjar ta skada av bristen, säger Ida-Maria Rigoll, platschef på Mörrums Kronolaxfiske.

Älgar drabbade

Skador som orsakas av tiaminbrist har förutom på fiskar märkts av på älgar och ejdrar. Om bristen drabbat andra arter också, och i så fall hur, är inte säkert, men det är något som oroar yrkesfiskaren Glenn Fridh.

– Fiskbeståndet vad gäller torsken blir bara sämre och sämre. Det måste finnas en annan orsak än fisket. Det är viktigt att vi får klarhet i det, säger han.

Tiamin

Kallas också för vitamin B1. Tiamin är viktigt för att hjärnan och det centrala nervsystemet ska fungera normalt. Bristen på tiamin har orsakat skador på fiskar, blåmusslor, älgar och ejdrar. Tiaminbrist kännetecknas av att immunförsvaret blir nedsatt. Djuren blir därmed lättare sjuka av virus eller bakterier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.