Bodil Frigren Ericsson, Liberalernas gruppledare. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Politiker kräver ursäkt till anhöriga efter brister på boende

Uppdaterad
Publicerad

Kritik har riktats mot ett vårdboende i Karlshamns kommun som lex Sarah-anmälts två gånger efter att brister uppdagats. Nu vill Liberalerna i Karlshamn att kommunen kommer med en ursäkt till de drabbade.

SVT Nyheter Blekinge har tidigare rapporterat om lex Sarah-anmälningarna som gjorts mot ett vårdboende i Karlshamns kommun. En utredning har visat att boende har fått ökad ångest på grund av understimulering samt att de fått vänta för länge på smärtstillande medicin.

Det ska även ha förekommit brister i bemötande samt förflyttningar på boende och facket har gett sin syn på saken.

Vill att anhöriga kontaktas

Efter dessa missförhållanden kommer Liberalerna i Karlshamn med ett krav att kommunen ska be om ursäkt till de äldre som drabbats av nedsättande behandling. De vill även att anhöriga kontaktas med garantier om att liknade inte sker igen.

”Vad vi erfar tycks man glömt bort de drabbade, de äldre. Vi har även talat med anhöriga som har sina mor- och farföräldrar på det aktuella boendet men de vet ingenting. De vet bara att deras föräldrar på något vis blivit utsatta för missförhållande”, skriver Liberalerna i ett pressutskick som är signerat av deras gruppledare Bodil Frigren Ericsson och vice gruppledare Emanuel Norèn.

Har bett om ursäkt

Leif Håkansson (S) är ansvarig politiker i omsorgsnämnden i Karlshamns kommun. Han gick i oktober förra året, efter den första anmälningen till IVO, ut med en ursäkt till vårdtagare som drabbats av kränkningar på boenden i kommunen. SVT Nyheter Blekinge söker honom för en kommentar till Liberalernas krav på en ny ursäkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IVO-anmälda vårdboendet i Karlshamn

Mer i ämnet