Skolmarsch anordnades på söndagen i Karlshamn för att protestera mot de besparingar som görs i skolan. Foto: SVT/Stina SandströmVisa alla (4)
Visa alla (4)

Skolpersonal och föräldrar i protest mot nedskärningar i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Lärare, skolpersonal och föräldrar i Karlshamns kommun har nu fått nog av de nedskärningar som görs i skolan för att hålla budgeten.
Under söndagen samlades de i en gemensam manifestation för att protestera mot skolbesparingarna.

Många samlades på söndagen på Karlshamns torg för att protestera mot nedskärningar i skolan. Detta som en del i den så kallade Skolmarschen som anordnats på tolv orter i landet under helgen.

– Jag tycker inte att man kan prata om effektivisering i skolan utan man måste prata om att investera i barnen och i skolan, säger Carolina Augustsson, rektor på en högstadieskola i Karlshamn.

Hon var med och manifesterade tillsammans med sin son Svante Augustsson som går i femman.

– Vi behöver böcker och få mer chans att få en bättre framtid, säger Svante Augustsson.

Carolina Augustsson är rektor i Karlshamns kommun och protesterade mot skolbesparingarna tillsammans med sin son Svante Augustsson. Foto: SVT/Stina Sandström

”Folk mår skit”

SVT Nyheter Blekinge har tidigare rapporterat om att besparingar inom skolan i Karlshamns kommun väckt starka reaktioner och i veckan rapporterade Sveriges Radio att hälften av landets kommuner har gjort besparingar i grundskolan i år.

– I Karlshamn har vi extra besparingskrav på skolan så vi klarar snart inte av att bedriva undervisningen längre. Folk mår skit rent ut sagt, säger Niclas Wahlgren, lärare och initiativtagare till protesterna i Karlshamn.

”För stort krav”

Niclas Wahlgren, som också är distriktsordförande i Lärarnas riksförbund i Blekinge, menar att kraven på skolan måste hänga ihop med den budget som ges.

– Det uppdrag som lokapolitiker ger skolan med de mål och visioner som finns, men också det uppdrag som Sveriges riksdagspolitiker och regering sätter till skolan, måste hänga ihop med den budget som finns. I dag har vi ett alldeles för stort krav. Vi ska göra så otroligt mycket men vi har inte personal till att fixa det, säger Niclas Wahlgren.

Helena Torstensson har jobbat som lärare i Karlshamns kommun i 17 år och vill se ett slut på nedskärningarna i skolan. Foto: SVT/Stina Sandström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlshamn

Mer i ämnet