Sistaårseleverna Josefine Conrad och Malin Engblom vill ha fortsatt distansundervisning på heltid. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

De protesterar mot undervisning på plats i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Nu protesterar gymnasieelever i Karlskrona mot att ha undervisning på plats i skolan.

– Det känns inte tryggt, säger Josefine Conrad, sistaårselev på Törnströmska gymnasiet.

Just nu har gymnasie- och högstadieskolorna i Blekinge kombinerad distansundervisning och undervisning på plats i skolan.

Efter sportlovsveckan väntas nytt beslut från smittskyddet i Blekinge, något som det nu kommer kritiska röster mot.

– Smittskyddet säger själva att det är för tidigt att andas ut, men att man ska testa nu och se hur smittan blir. Det känns obekvämt att vara de som ska testa och riskera att bli smittade, säger Josefine Conrad.

Skickat protest till smittskyddsläkaren

Hon och klasskamraten Malin Engblom går sista året på Törnströmska gymnasiet i Karlskrona. De har nu skickat in en protest till smittskyddsläkare Bengt Wittesjö och menar att ett beslut måste komma nu – att de inte vill vänta till efter sportlovet.

– Det här beslutet drabbar oss nu. Det handlar om att rädda liv. Vi vill agera nu, säger Josefine Conrad.

Malin Engblom fortsätter:

– Det är onödigt att ta in de som klarar distans till skolan. Det är omöjligt att följa rekommendationerna om man möts i korridoren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.