Foto: SVT

Två kommuner föreslås ta emot nyanlända nästa år

Publicerad

Länsstyrelsen i Blekinge har presenterat sitt förslag till hur länets kommuner ska ta emot nyanlända under 2020. Man vill att de fördelas på två kommuner, Karlskrona och Sölvesborg.

Det har från statligt håll beslutats att Blekinge ska ta emot 44 nyanlända, enligt Länsstyrelsens förslag ska dessa fördelas på två kommuner, 16 personer till Sölvesborg och 28 till Karlskrona, enligt P4 Blekinge.

Länsstyrelsen menar att Blekinges andra kommuner har redan ett tryck på sina system, till exempel Olofström och Ronneby i skolan. Därför tilldelas de inga nyanlända i den här fördelningen.

– Den spontana tanken är att det är tvingande, det är ingenting vi har kommit överens om, säger Sverigedemokraten och kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg, Louise Erixon till radion.

Utmanar bosättningslagen

Samstyret i Sölvesborg kommer att utmana bosättningslagen, den lag som anvisningarna stödjer sig mot, för att i framtiden kunna tacka nej till nyanlända flyktingar.

Det moderata kommunalrådet i Ronneby, Roger Fredriksson, menar att bosättningslagen måste väga tyngre. Han skulle vilja se en hårdare reglering.

– I dag är det så att om en nyanländ blir anvisad till en kommun så kan de i princip samma dag byta kommun, vilket gör att kommunerna som har haft ett stort antagande tidigare har ett stort inflöde ändå, säger Roger Fredriksson till radion.

Han tycker att den nyanlände bör låsas till den kommun de anvisats till under hela anvisningsperioden, alltså under två års tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer