Granskningsrapporten om kommunens samarbete med Panncentralen blev ett debattämne under fullmäktiges sammanträde. Foto: SVT

Politisk debatt efter SVT:s granskning: ”Vet inte vad som hänt med pengarna”

Uppdaterad
Publicerad

Granskningsrapporten om Panncentralen och bidrag som betalats ut till föreningen var ämnet för flera debatter på kommunfullmäktige under tisdagen.

– Man vet inte vad som har hänt med pengarna, säger Camilla Brunsberg (M).

Den revisionsrapport som nyligen presenterades – och som togs fram efter SVT:s avslöjanden kring Panncentralen – stod i fokus på kommunfullmäktiges sammanträde under tisdagen.

Sverigedemokraternas gruppledare Christopher Larsson ville under frågestunden ha svar från kultur- och fritidnämndens ordförande Elina Gustafsson (S) på om pengar som betalats ut till föreningen skulle återkrävas.

Granskningen av Panncentralen

– Det är tolv projekt som inte har återrapporterats. Är du beredd att kräva tillbaka pengar som kanske felaktigt betalats ut, utan återrapportering?.

Gustafsson uppgav att det redan finns ett förslag på en rad åtgärder, bland annat att samtliga projekt ska återrapporteras och att fler stickprovskontroller ska göras under projektens tid.

– När det gäller återbetalning måste man först reda ut om det är felaktigt utbetalt eller inte, säger Elina Gustafsson.

Kritiserar ungdomsplacering

Även socialnämndens ordförande Peter Johansson (S) fick en fråga av Moderaternas gruppledare Camilla Brunsberg, om att föreningen haft en ungdomstjänstplacering – även efter att det blev känt att två tidigare ledare i verksamheten misstänktes för bedrägeri mot funktionshindrade Ida Haglö.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att placeringen fortsätter. Ingen tycker väl att det är en lämplig vistelse när man gör en ungdomstjänst för att rehabilitera sig från kriminalitet, säger Camilla Brunsberg.

Peter Johansson svarade:

– Jag har inte varit medveten om placeringen, det sköter förvaltningen. Men jag tycker man måste skilja på Panncentralens verksamhet och om enskilda medarbetare har gjort kriminella handlingar, säger han.

I videoklippet ser du en sammanfattning av SVT:s granskning av Panncentralen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet