Delfin vilse i skärgården

Uppdaterad
Publicerad

Den delfin som har dykt upp i Blekinge är troligtvis från Skottland. Det menar en delfinexpert.

Först syntes en delfin utanför i Verkö i Karlskrona. Sedan dök det upp en utanför Järnavik i Bräkne-Hoby den där filmades en av privatperson. Men troligtvis rör det sig om en och samma individ, som är av arten flasknosdelfin.

– Mellan de punkterna simmar en delfin utan att anstränga sig på sex till sju timmar, så det mest sannolika för mig är att det är en individ som är på avvägar, säger Mats Amundin, delfinexpert och forskningschef på Kolmården.

Ronnebybon Anders Bejmar berättar för SVT Nyheter Blekinge att han såg två delfiner, en liten och en stor i Järnavik och får medhåll av danska paddlare i samma område.

– De berättade också att de sett en tredje delfin tidigare,l säger han.

Men enligt Mats Amundin är det inte troligt.

– Delfiner kalvar på sommaren, så i sådana fall skulle det röra sig om en ett år gammal unge, men jag har inte hört talas om att en hona och en kalv drar så långt bort, säger han.

Kan komma från Skottland

Utanför Skottland finns ett bestånd av flasknosdelfiner och enligt Mats Amundin kan det vara en sådan som har kommit på avvägar när den följt sillstim in i Östersjön, vilket händer då och då. Senast det skedde i Blekinge var under hösten 2001 när några fiskare utanför Sölvesborg fick sällskap av en vitnosdelfin.

– De kan flytta sig över stora områden utan problem, men sedan varför den här delfinen kommer ända in till Blekinge kan man fråga sig. Det är många trånga passager i Bälthavet, men är det en delfin från Skottland är den säkert van vid att sticka in i fjordar. Den kanske tror att den är i någon fjord i Skottland. Sedan får vi hoppas att den hittar ut igen så att den hittar sina artfränder, för det är en social art, säger Mats Amundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.