Lantbrukaren Per Brunbergs kosläpp hotas i år av demonstranter. Foto: TT/SVT

Demonstranter hotade störa kosläpp i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

På sociala medier har en uppmaning spridits om att demonstrera vid kosläppet på Björketorps gård i Ronneby som hålls på söndag. Lantbrukaren Per Brunberg är bekymrad över situationen.

– Jag är är väldigt orolig över hur våra besökare ska reagera, säger han.

På söndag är det dags för kosläpp på Björketorps gård i Ronneby när korna springer ut på grönbete. SVT Nyheter har tidigare berättat om oro bland lantbrukare att djurrättsaktivister ska störa arrangemangen och nu finns det risk att det publika kosläppet i Ronneby kan få besök av demonstranter.

– Jag är inte orolig över hur vi ska reagera men jag är är väldigt orolig över hur våra besökare ska reagera. Det är ett arrangemang med mycket vänskap och kärlek, säger han.

Haft kontaktat polisen

Personen som publicerat inlägget på sociala medier skriver att man planerar att ha med skyltar med bilder ”som visar verkligheten för korna resten av deras eländiga liv och inte bara en stund där de är glada att få komma ut ur deras stall.”

– Jag blir väldigt besviken över att läsa detta, säger Per Brunberg.

Han har varit i kontakt med både polis och Lantbrukarnas riksförbund efter att ha sett inlägget.

– Rent juridisk har de inte rätt att demonstrera på gården men jag skulle aldrig tänka mig att be dem försvinna. De får stå där och vara inne i fel sällskap.

Ställer inte in

Tidigare har mjölkbönder i Gästrikland meddelat att de ställer in årets kosläpp på grund av hot från aktivister på sociala medier. Men detta är inget som stoppar årets kosläpp i Ronneby.

– Det finns inte på kartan att jag skulle vika ner mig för något sådant. Det är inte roligt men det finns inte så mycket att göra åt det, säger Per Brunberg.

Ser oro som obefogad

Ordförande för Djurens Rätt i Karlskrona, Ami Niglöv, tycker att oron för demonstrationer är obefogad.

– Om några personer står med skyltar lugnt och fint så tycker jag inte att det borde vara några problem.

”Rätt att veta”

Ami Niglöv tycker att det är viktigt att budskap om hur djuren har det kommer fram.

Ami Niglöv. Foto: Privat

– Besökarna har också rätt att få veta hur hela verkligheten ser ut i kons liv och inte bara i just den här stunden. Korna slits ut med en livslängd på bara fem eller sex år. Kornas mjölk är egentligen till för kalven, som tas ifrån kon redan första dygnet. Kalvarna slaktas antingen direkt eller föds upp i ensamboxar under ett halvår och slaktas för sitt kött. De flesta känner inte till baksidorna som finns.

”Hållbara alternativ”

Hon poängterar att de som demonstrerar riktar sina protester mot djurhållningen och inte mot lantbrukaren.

– Veganer och djurrättsaktivister har inget emot bönder. De behövs men vi önskar att de ska ställa om till djurvänliga och hållbara alternativ. För djurens och klimatets skull så finns det ju bättre vägar att gå, till exempel växtbaserat lantbruk med odling av bönor, linser eller spannmål och att byta ut komjölk mot havremjölk, säger Ami Niglöv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.