Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det här mötte personalen vid Folkets hus på fredagsmorgonen. Foto: Privat

Vandaliserade koraner tros ha utlöst stenregnet på torget

Uppdaterad
Publicerad

Oroligheter i Malmö. En sönderriven helig skrift och kastat fläskkött i Kallinge. Stenkastning mot poliser i Ronneby.

Tre isolerade händelser – som alla hänger ihop.

När SVT Nyheter Blekinge under flera dagar är på plats i Ronneby för att förstå vad som ligger bakom upploppet i stadens centrum är det en händelse som återkommer: koranbränningen vid Kallinge Folkets Hus.

På fredagsmorgonen den 28 augusti möts personal vid Kallinge Folkets Hus av ett rått fläskstycke och två brända, sönderrivna och nerklottrade koraner. Lokalen hyrs av Arabiska kulturföreningen för fredagsbön och aktionen tros därför vara riktad mot dem.

Händelsen väcker stor uppmärksamhet och bilderna sprids snabbt på sociala medier, inte minst bland unga personer på Snapchat.

Våldsamma kravaller i Malmö

Samma dag skakas Malmö av våldsamma kravaller i Rosengård, där polisen utsätts för stenkastning. Oroligheterna utbryter efter att en koran satts i brand i Rosengård, samt en otillåten islamkritisk manifestation, där en koran sparkats omkring på marken.

Tidigare samma vecka har en tänkt manifestation mot islam i Malmö stoppats. Det är den danske politikern Rasmus Paludan som ansökt om att få hålla festivalen, via den kontroversielle gatukonstnären Dan Park.

”Klart att händelserna hänger ihop”

Kvällen efter kravallerna i Malmö, den 29 augusti, sker ytterligare ett upplopp med liknande inslag på en annan plats i Sverige: i Ronneby i Blekinge.

Att upploppet provocerades fram av händelsen i Kallinge är nästan alla Ronnebybor SVT Nyheter Blekinge pratar med övertygade om.

– Det är klart att händelserna hänger tätt ihop. Det är klart att det som hände i Kallinge är en trigger, säger Anna Johansson, polischef i Ronneby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UPPLOPPET I RONNEBY

Mer i ämnet