Stödkassen fick sin insamling kapad av bedragare

Uppdaterad
Publicerad

En pappa sökte sig till Stödkassen Blekinge som hjälper familjer och pensionärer ekonomiskt. Men när pappans historia publicerades i sociala medier kopierade en bedragare texten och började använda den för sitt eget vinstsyfte på andra sidor

– När vi upptäckte det var det fruktansvärt. Hur kan någon använda någons annans verkliga liv för att få pengar? säger administratören för stödkassen Blekinge. 

Det var strax före jul som en ensamstående trebarnspappa sökte sig till Stödkassen för be om hjälp med mat och kläder till barnen. Kort därefter började historien cirkulera på andra sidor, något som en av bidragsgivarna informerade den ansvariga om.

– Det var en av våra givare som sa att historien florerade på Facebook. Att någon skor sig på någon annans olycka, säger hon.

– Jag tog kontakt med personen som använde historien och sa att de här stämmer ju inte. Det här ju min historia, det här inte okej. Du har ett val, antingen får jag göra en anmälan eller så får du ta bort den, fortsätter hon.

Hon valde att inte anmäla händelsen eftersom personen i fråga plockade ner annonsen ganska snabbt.

Enligt Jan Olsson som jobbar på polisen bedrägericentrum är det få bedrägerier på internet som anmäls.

– Kanske för att de tycker att de har varit så dumma. De kanske vet om att jag ändå få stå för de här förlusterna själv och varför då anmäla. Det finns flera anledningar till att det är så stort mörkertal, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer