Pascal Deraed, Karlskrona, reagerar på branden i Notre-Dame. Foto: Privat och TT

Pascal i Karlskrona om storbranden: ”Fick en chock”

Uppdaterad
Publicerad

Flera Blekingebor med kopplingar till Frankrike reagerar i dag på branden i Notre-Dame i Paris.

– Jag fick en chock, säger Pascal Deraed, som bor i Karlskrona och är från Frankrike.

– En kulturhistorisk katastrof, säger franskläraren Ragnhild Nordesjö.

Ursprungligen kommer Pascal Deraed från norra Frankrike, men bor i Karlskrona och är just nu och hälsar på familjen utanför Paris. Så här säger han om branden i Notre-Dame:

– Jag fick en chock som de flesta fransmän. Kyrkan tillhör Frankrikes historiska arv. Det är inte bra. Det är det enda vi ser på fransk tv just nu. Det är tråkigt, jag är själv katolik och det känns jättemycket.

Fransklärare reagerar

Ragnhild Nordesjö är fransklärare på Folkuniversitetet i Karlskrona. Tidigare har hon undervisat i franska på skolor i bland annat Uppsala.

– Det är en kulturhistorisk katastrof. Det blir inte samma sak att bygga upp ett torn 900 år senare. Jag har åkt mycket med skolklasser från Uppsala till Paris. Då har elever tyckt det varit roligt att gå till Notre-Dame. Det är en fantastisk kyrka. Jag minns särskilt en gång när det var en pojke som ville gå till toppen av tornet, försvann och kom tillbaka två timmar senare. 

Du som har minnen av den här kulturhistoriska platsen, hur känns det att ta del av nyheter om branden?

– Jag är i Paris vart tredje år och min son och jag ska åka dit nästa gång om tre veckor. Notre-Dame ligger i en av de äldsta delarna av staden och jag älskar att promenera där. Det är Paris hjärta och det är fruktansvärt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.