Anna Martinsson är samhällsplanerare på länsstyrelsen i Blekinge. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Det byggs mer och befolkningen minskar – ändå brist på bostäder

Publicerad

Det råder brist på både bostads- och hyresrätter i Blekinge. Detta trots att det byggdes fler bostäder under 2019 än året innan och att befolkningen minskade i länet.

Enligt länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys byggdes det fler bostäder under 2019 jämfört med året innan. Analysen visar även att den stora befolkningsökningen som pågått i Blekinge sedan 2013 avtagit.

Trots det bekräftar samtliga av länets kommuner att det är bostadsbrist i centralorterna. Endast Olofström menar att det råder balans på kommunens bostadsmarknad som helhet. 

– Olofström är den minsta kommunen i länet och har inte ett lika stort underskott som behöver fyllas. I tätorterna råder det högre konkurrans. Folk vill bo nära skolor och service, det är även där vi ser fler arbetstillfällen, säger Anna Martinsson, samhällsplanerare på länsstyrelsen Blekinge.

Diagrammet visar hur kommunerna har redovisat behovet av bostäder, i det här fallet bostadsrätter. Foto: Länsstyrelsen Blekinge

Siar om framtiden: Fortsatt underskott om tre år

Analysen visar också att fyra av länets kommuner, alla utom Olofström, ser ett fortsatt underskott i centralorterna även om tre år – trots det fortsatta arbetet med att utveckla fler bostäder i centralorterna.

Vad kan man göra för att motverka bostadsbristen? 

– Jag tror framför allt att vi måste bli bättre på att lyfta in de grupper som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden i dag. Det gäller exempelvis ungdomar, studenter och nyanlända, säger Anna Martinsson.

Det är bara Olofströms kommun som tror att det kommer vara balans på bostadsmarknaden om tre år. (Mörkblått=underskott) Foto: Länsstyrelsen Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.