Foto: Vegard Grött/TT

Det får kommunanställda i Blekinge i julklapp

Uppdaterad
Publicerad

I Karlskrona kommun får de anställda både julklapp och julmat till en kostnad av 430 kronor per person. I Sölvesborg är man inte lika generösa – här är maxtaket för julfirandet 175 kronor.

Det lackar mot jul och snart är det dags för både julklappar och julmat. SVT Nyheter Blekinge har tagit reda på hur policyn för gåvor och julbord ser ut i länets kommuner, samt på de stora företagen.

I Karlskrona kommun finns riktlinjer för representation, avtackning och gåvor beslutad i kommunfullmäktige 2017. Här kan de anställda få både en julgåva och julmat till ett maxbelopp på 430 kronor inklusive moms. Det är också det belopp som håller sig inom ramen för vad som blir skattefritt enligt Skatteverkets regler – en julgåva är skattefri om värdet inte överstiger 450 kronor.

Även Karlshamns kommun meddelar att man håller sig inom ”Skatteverkets regler” när det kommer till julbord. Julklappar får max kosta 150 kronor.

Inga julklappar i Ronneby

Några julklappar får däremot inte de anställda inom Ronneby kommun. Här är det mat och eventuellt någon aktivitet som gäller – beloppet får inte överstiga 380 kronor per person.

I Sölvesborgs kommun är det respektive förvaltningschef som avgör vad personalgruppen ska göra kring jul, om det är någon aktivitet såsom julbord eller liknande som ska genomföras. Däremot är det max 175 kronor som gäller per person för julfirande eller julmåltid, oavsett vilken förvaltning du jobbar på inom kommunen.

Vad gäller gåvor så får personalen en julklapp som antingen är fysisk eller en penninggåva som går till välgörande ändamål. Vad det blir kan variera mellan åren.

I Olofström får alla kommunanställda ett presentkort på 250 kronor som kan användas hos lokala handlare. Alla medarbetare bjuds dessutom på julbord. Någon prislapp för julbordet har kommunen inte satt.

Mer julklappar – det här ger andra arbetsgivare:

Visa

Landstinget Blekinge: Sammanlagt 250 kronor per anställd till julklapp och julbord.

Kustbevakningen: Inga julklappar. De anställda får julbord/julmiddag.

Marinbasen: Julbord eller jultallrik till en kostnad som ligger inom ramen för förbandens och Försvarsmaktens representationspolicy. En del av förbanden delar ut en chokladkartong till de som är i tjänst på julafton eller nyårsafton.

Boverket: Julgåvor får som mest kosta 450 kronor per person inklusive moms. Maxbeloppet för julluncher är 375 kronor.

Region Blekinge: Gemensam julmiddag för samtliga medarbetare varje år. Vissa år har man även gett en julgåva, som ibland har varit i form av ett bidrag till välgörenhet. Julfesten får som mest kosta 300 kronor per person exklusive moms. Gränsen för julgåvor är 450 kronor inklusive moms.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer