”Vi är uppvuxna här känns det som”, säger Tobias och Anna Karlsson från Sölvesborg. Foto: Claudio Bresciani/TT

Besökarna om Sweden Rock: ”Det här är en nationalhelg”

Uppdaterad
Publicerad

Ozzy Osbourne, Iron Maiden och Judas Priest i alla ära – men när Sweden Rock drar i gång i år igen lyfter många besökare fram gemenskapen som det viktigaste med festivalen.

– Det finns inget bättre ställe att träffa människor på, säger Leo Unnermark som rest hela vägen från Visby.

Skinande sol, festivalmat i mängder och ovanligt hög band-t-shirt per capita. Ytterligare en upplaga av Sweden Rock är igång i Norje, Sölvesborg och i år finns supergiganterna Iron Maiden, Ozzy Osbourne och Judas Priest bland uppställningen.

Anne-Marie Tollin Eriksson och Lasse Eriksson. Foto: Claudio Bresciani/TT

På var sin campingstol har pensionärerna Anne-Marie Tollin Eriksson och Lasse Eriksson bänkat sig och njuter av musik och god mat. Festivalens dragplåster har de redan sett både en, två och tre gånger.

– Förr skulle man bara springa och titta på allt. Nu har vi lugnat ned oss för nu har vi hunnit se de flesta under åren, säger Anne-Marie Tollin Eriksson och tillägger:

– Vi ser inte ut som några hårdrockare, men man behöver inte se ut som hårdrockare för att gilla musiken.

Arild Karlsson, Leo Unnermark och Lukas Hellenberg. Foto: Claudio Bresciani/TT

Killgänget Arild Karlsson, Leo Unnermark och Lukas Hellenberg har åkt från Visby, och tycker att kombinationen av att träffa människor och se favoritbanden är oslagbar.

– Jag har vuxit upp med den här kulturen så det ska bli väldigt spännande. Det här är min första gång och jag är jävligt intresserad av att bara träffa alla människor som man inte ser i vanliga fall när man kommer från en liten småstad. Den här kulturen finns inte där på samma sätt, säger Arild Karlsson.

Veteraner i sammanhanget är barnfamiljen Karlsson från Sölvesborg – i alla fall Anna och Tobias Karlsson.

– Vi är uppvuxna här känns det som, vi har varit med sedan starten -98, det här får man inte missa, säger Tobias Karlsson.

– Det är en nationalhelg, fyller Anna Karlsson i

TT: Varför då?

-Det är en så härlig festival, trevlig stämning, alla är glada. Jag tror att alla som är intresserade av den här typen av musik är här, det är samma skrot och korn. Sedan är det ganska hög medelålder, säger Tobias Karlsson.

Henrik Bengtsson, Emil Andersson och Jerry Svensson väntar på att konserterna ska börja. Foto: Claudio Bresciani/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sweden Rock 2018

Mer i ämnet