I kvarteret Svarven i centrala Ronneby ska skolan byggas. Foto: SVT

Detta har hänt: Turerna kring Parkdalaskolan

Publicerad

Den nya skolan med plats för upp till 700 elever skulle stå klar sommaren 2019. Men en avbruten upphandling, upphävt bygglov och överklaganden av detaljplanen har försenat projektet. Här är turerna kring bygget:

  • 2017 beslutade kommunfullmäktige att det kommunägda fastighetsbolaget ABRI skulle få i uppdrag att för 125 miljoner kronor, bygga en ny 4-9-skola i kvarteret Svarven. Skolan skulle inrymma 650-700 elever och inflyttning skulle ske sommaren 2019. Så fort den nya skolan stod klar skulle en renovering av Snäckebacksskolan påbörjas.
  • Våren 2018 avbröt ABRI upphandlingen då det blev för dyrt. De anbud som kommit in från byggföretag låg på en betydligt högre summa än 125 miljoner kronor och i april antogs en ny tidplan. Projekt flyttades fram ett år.
  • I början på januari 2019, sa länsstyrelsen nej till det tillfälliga bygglovet som gällde ombyggnationen av kvarteret Svarven. Det var Trafikverket som hade överklagat bygglovet för skolan, på grund av säkerhetsbrister gällande närheten till järnvägen. Länsstyrelsen biföll överklagan och det tillfälliga bygglovet upphävdes.
  • I slutet på mars 2019 antar kommunfullmäktige en ny tidplan där Parkdalaskolan ska vara inflyttningsklar i juni 2021, alltså två år senare än den ursprungliga planen. En månad senare antas den nya detaljplanen för kvarteret Svarven av kommunfullmäktige.
  • I juli 2019 överklagas detaljplanen av ett företag och fastighetsägare. Kommunen för fortfarande diskussioner med de överklagande parterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer