På fredagen presenterades den nya lokala festivalen Diggeat i Karlshamn. Foto: Ellinor Rostedt/SVT

Stängd kultur får synas i digital festival

Publicerad

På fredagen presenterades festivalen Diggeat i Karlshamn. I fem live-streamade arrangemang kommer publiken att kunna ta del av lokala aktörers kultur och upplevelseutbud.

Coronapandemin har slagit undan benen på många branscher och en som drabbats hårt är kultur och upplevelseindustrin.

Det har fått de lokala kultur och nöjesproducenterna, Sandelius kultur och nöje, att inspireras av vad som nu händer på sociala medier runt om i världen.

Corona i Blekinge

– Det är en lokal, digital, livestreamad festival för alla sinnen som alla kan delta i gratis, säger Elin Sandelius, projektledare på Sandelius kultur och nöje.

Genom att livesända sin nya festival, Diggeat, så minimeras kontakten mellan besökare samtidigt som fler kan ta del på säkert digitalt avstånd

En chans att synas

Ett av de lokala upplevelseföretagen som nappade på att vara med är Kreativum i Karlshamn, där det har varit väldigt lugnt sedan coronautbrottet tog fart i mars.

-  Vi får en chans att visa att vi fortfarande finns trots att dörrarna hålls stängda och vi inte kan ta emot allmänheten, säger Linda Olsson, verksamhetsutvecklare på Kreativum.

Den första av de fem sändningarna äger rum den 18 september och just nu pågår förberedelserna för fullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet