Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gymnasieläraren Helena Bondesson undervisar sina elever på distans. Foto: SVT

Nya utmaningar på Furulundsskolan när undervisningen sker på distans

Uppdaterad
Publicerad

I drygt två veckor har eleverna på Furulundsskolan i Sölvesborg undervisats på distans – något som ställer lärare och elever inför nya utmaningar. SVT Nyheter Blekinge har besökt skolan för att se hur den löser situationen.

– Dagen vi skickade hem eleverna, ja, den dagen var dramatisk.

Det säger gymnasieläraren Helena Bondesson som undervisar i matematik, kemi och biologi. Under hennes karriär som lärare är det första gången hon ställs inför en liknande utmaning – som går bättre än förväntat.

– Det är en speciell situation som trots allt funkar väldigt bra. Jag håller mina lektioner som planerat och låter eleverna ställa frågor via webbkamera, säger hon.

Nya hjälpmedlet underlättar

Hon förklarar att en av de nackdelar hon stött på är att inte kunna se elevernas ansiktsuttryck när hon förklarar något. Det har tidigare hjälpt henne att avgöra om hon behöver ta om något eller inte. Men det finns ett hjälpmedel som underlättar rejält.

– Dokumentkameran. Det är inget jag brukade använda tidigare, men nu har vi fått in flera i och med distansen och det funkar hur bra som helst. Mina elever ser allt jag skriver, vilket blir väldigt tydligt.

Dokumentkameran filmar Helena Bondesson block – när hon får en fråga ber hon eleverna kolla på hennes block där hon ritar och klurar ut olika matematiktal som kan vara svåra att förklara i ord.

”Saknaden är värst”

Men hon saknar sina elever.

– Det är klart att jag gör det och jag har även hört att de saknar skolan och klasskamraterna. Men såhär får det vara en tid framöver tills situationen är under kontroll, säger Helena Bondesson.

Se klippet ovan för att se hur Helena Bondesson vardag ser ut  sedan en tid tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet