Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Morgan Kullberg nominerades av Karlskronakretsen att efterträda Roger Fredriksson som distriktsordförande. Men förslaget röstades ner. Foto: SVT

Djup spricka i Blekingemoderaterna – Karlskronapolitiker röstades bort

Uppdaterad
Publicerad

Blekingemoderaterna skakas av en djup spricka – inför kommande valrörelse.

Bakgrunden är att makten i partiet under länsordförande Roger Fredrikssons ledning flyttats västerut, något som orsakat en förtroendekris bland partiorganisationen i residensstaden.

I helgen petades två av Karlskronas toppnamn ur förbundsstyrelsen.

I helgen höll Blekingemoderaterna sin förbundsstämma, där distriktsstyrelsen skulle väljas. Valberedningens förslag var att sittande ordförande Roger Fredriksson från Ronneby skulle väljas om i ytterligare ett år.

Men Karlskronamoderaterna ville annat. I en skrivelse inför stämman valde de att istället nominera Karlskronas Morgan Kullberg till posten. Något som Sydöstran var först med att rapportera om.

Val 2022

Denna styrelse behöver ledas av en trygg och stabil ordförande som skapar en inkluderande stämning i förbundsstyrelsen [och] kan ena länet från väst till öst [...] Med ovanstående motivering vill vi föreslå en annan kandidat till ordförandeskapet för Moderaterna i Blekinge, den personen vi tror är bäst lämpad att ta sig an denna uppgift”, skriver de bland annat.

Karlskronapolitiker petades

Förslaget från Karlskronakretsen röstades ner – och Roger Fredriksson valdes om.

– Vi i Karlskrona har inte förtroende för att Roger Fredriksson kan ena länet på det sättet som vi anser. Han har misslyckats med det och vi i Karlskrona har blivit förfördelade, säger Morgan Kullberg (M).

Dessutom röstades Camilla Brunsberg bort från posten som förste vice ordförande i distriktsstyrelsen, och även partiveteranen Carl-Göran Svensson fick lämna.

Följden blev att Karlskrona numera endast har två representanter i styrelsen.

Men inte heller den moderata Karlskronagruppen var enig – tre företrädare ställde sig inte bakom förslaget att avsätta Fredriksson.

– Jag tyckte inte att man skulle gå fram med det yrkandet. Det är onödigt att skapa konflikt såhär kort innan valet och jag tycker inte att det var bra. Så det finns en spricka även inom Karlskronamoderaterna, säger Emma Swahn-Nilsson.

Har skapat ”västpakt”

Bakgrunden till konflikten är, enligt flera källor till SVT, att Roger Fredriksson i egenskap av länsordförande skapat en ”västpakt” i partiet – i syfte att försvaga Karlskronas ställning och stärka kandidater i framför allt Karlshamn och i Fredrikssons hemkommun Ronneby.

När Moderaterna i november förra året spikade riksdagslistan förlorade provvalsvinnaren Camilla Brunsberg sin förstaplats – till Fredrikssons sambo Åsa Coenraads. Flera tongivande politiker menar också att Karlskronas ställning i Region Blekinge kraftigt försvagats under Fredrikssons ordförandeskap i länsförbundet.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Roger Fredriksson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet