Karin Månsson, chef för beroendeenheten, är oroad över tillgången på opioider i Blekinge. Bara det senaste året har nio unga män i länet avlidit till följd av drogerna. Foto: SVT

Dödsdrogernas mörka facit: Nio avlidna i Blekinge – på ett år

Publicerad

Offren är unga män. Drogerna beställs på nätet – och smugglas in i postförsändelser. På bara ett år tros fentanyl och andra opioider ha orsakat nio dödsfall i Blekinge.

Drogtrenden att använda fentanyl och andra starkt beroendeframkallande opioider är tydlig över hela landet och Blekinge är inget undantag. I Karlshamn inträffade under fjolåret flera fentanylrelaterade dödsfall och två av fallen kopplas en pågående utredning kring en nätsäljare i Östergötland.

Totalt uppskattar sjukvården att mellan sju och nio personer i Blekinge, flertalet unga män, avlidit till följd av dödsdrogerna under de senaste tolv månaderna.  

– Det är inte bara personer som varit missbrukare sen tidigare som fastnar för drogerna – det kan även vara någon som har råkat ut för en skada som får preparatet utskrivet och sen utvecklar ett missbruk, säger Karin Månsson, avdelningschef på beroendeenheten.

Stor ökning av beslag

Antalet dödsfall i Blekinge orsakade av opioidmissbruk är alarmerande och med start i dag arrangerar Landstinget Blekinge en konferens med experter på området. Syftet är att ge en samlad bild av problematiken och föreläsningarna vänder sig till anställda inom både landsting och kommuner. 

Inte sällan säljs varianter av preparaten i ett andra led via olika näthandelsföretag i Sverige.

Men drogerna förs in i landet via post och paket från utlandet. 

Martin Petersson, biträdande gränsskyddschef på Tullverket, vittnar om en explosionsartad ökning av drogerna i beslagsstatistiken.

– Det kommer i rent pulver. Ofta skickas paketen från Kina.

Martin Petersson berättar att Tullverket ibland kan identifiera nässprayflaskor och pulver, vilket i ett nästa skede kan spåra dem till en säljare.

– Men även om man vet vem som säljer kan det vara svårt att lagföra eftersom det kan vara varianter av fentanyl som inte är olagliga, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.