Beslut i Idafallet: ”En sten har lättat från hjärtat”

Uppdaterad
Publicerad

Sparkontot länsades på närmare 400 000 kronor. I dag dömdes mannen som bedöms ha varit drivande när Ida Haglös pengar försvann till villkorlig dom och dagsböter. Han ska betala tillbaka 327 000 kronor.

Under flera månaders tid pressades Ida Haglö i Karlskrona på flera hundra tusen kronor av en tidigare ledare på Panncentralen i Karlskrona.

Efter att bedrägerihärvan blivit känd åtalades förra året mannen i 20-årsåldern för grovt ocker, men förhandlingen i tingsrätten sköts fram till den 24 mars.

Granskningen av Panncentralen

I dag kom domen och mannen döms för grovt ocker till villkorlig dom och dagsböter.

Dessutom ska mannen betala tillbaka drygt 327 000 kronor till Ida Haglö.

– Det känns som ett stort stenblock ramlade från hjärtat, all stress och press försvann. Det blir som ett avslut nu, säger Ida Haglö till SVT Nyheter Blekinge.

Förde över stora belopp

Enligt tingsrättens bedömning har mannen utnyttjat offrets oförstånd och förmått henne att göra inköp och föra över stora belopp.

Det var efter SVT:s granskning av Ida Haglös fall som polisen startade en utredning. Ocker är ett brott som innebär ett utnyttjande av någons trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroendeställning till att bereda sig förmån.

SVT har sökt mannens försvarsadvokat Filip Rydell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet