Testfakta har testat tolv olika laxprodukter. Alla innehöll ämnet etoxikin, ett ämne som kan vara hälsofarligt. I flera av fallen överskrids gränsvärdet för kött flera gånger. Foto: TT

Domen i laxåtalet skjuts fram

Uppdaterad
Publicerad

Domen i åtalet för grovsmuggling med mera mot en ordförande och en anställd vid Blekingefiskarnas centralförening skjuts fram i ytterligare tio dagar.

Det var planerat att domen i det uppmärksammade fallet skulle delges imorgon men Blekinge tingsrätt har nu meddelat att de behöver mer tid.

Ordföranden och en anställd i Blekingefiskarnas centralförening, BFC,  misstänks för att ha sålt Östersjölax med för höga halter av ämnet dioxin till Frankrike under åren 2010-2012 trots att det var förbjudet.

Åklagare Ingvar Wennersten har yrkat på fängelse i 3,5 år för föreningens ordförande och ett kortare fängelsestraff även för den anställde, eftersom han menar att det är uteslutet att de inte kände till reglerna.

Själva föreningen riskerar också dryga böter för detta, totalt elva miljoner.

Försvaret har å sin sida vill att båda männen frias och har under rättegången lyft fram en rad frågetecken som om BFC verkligen hade ansvar för laxen när den lämnade Karlskrona och om reglerna verkligen ställer krav på att fisken ska analyseras av säljaren.

Advokat Vidar Wahlestedt som försvarar den anställde menar att hans klient spelat en underordnad roll, tjänat väldigt lite pengar och dessutom medverkat i utredningen från början om menade att om han skulle dömas så räcker det med villkorlig dom.

Björn Lindmar som är advokat för ordföranden resonerar på liknande sätt och menar också att villkorlig dom eller samhällstjänst är tillräckligt – om hans klient ska dömas.

Domen kommer nu att meddelas den 13 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Laxhärvan i Blekinge

Mer i ämnet