Den friande domen mot Frej Larsson överklagas Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Domen mot Frej Larsson överklagas

Publicerad

Rapparen Frej Larsson, känd från grupperna Maskinen och Far & Son, har tidigare under hösten anklagats för hot mot tjänsteman men friades när målet togs upp i rätten.

Nu överklagar åklagaren domen till hovrätten, rapporterar Aftonbladet.

Det var efter ett narkotikatillslag mot en spelning i Stockholm i januari som rapparen publicerade ett inlägg på Instagram där han skrev att en kvinnlig polis skulle ”filéas”. I samma veva släppte han även låten ”Då ska hon skjutas”.

Både låten och inlägget syftade på en polis, som efter tillslaget mot Frej Larssons spelning ifrågasatt hur arrangörerna kunde tillåta konserten, med hänvisning till de personer som greps misstänkta för narkotikainnehav i samband med polisinsatsen.

Stockholms tingsrätt friade Frej Larsson då man inte ansåg att det gick binda artisten till publiceringen av inlägget eller bevisa att han menat allvar med hotet om våld i låten. Åklagaren håller inte med, utan menar tvärtom att det finns bevis som styrker båda punkterna.

Åtalet mot Frej Larsson

Visa

Detta har hänt

Det var efter en fest på Södermalm i Stockholm som polisen tillkallades och beslagtog bland annat kokain, cannabis och ketamin. Festen hölls av bland andra Frej Larsson och polisen uttalade sig senare för lokaltidningen Stockholm Direkt och sa att festlokalen ”inte borde boka sådana här spelningar”.

Frej Larsson anser att det inte är polisens sak att uttala som om vilka artister och konstnärer som bör bokas av festlokaler och krogar och börjar lägga upp bilder på guldfiskar som döpts efter polisen och skriver en låt där orden ”då ska hon skjutas” förekommer. Åklagare och polis hävdade hot. Försvaret, och Frej Larsson själv, säger att texten är hämtad ut ”ja må hon leva”.

Konst eller hot?

Under rättegången har det bland annat diskuterats om polisen i fråga bör ses som en privatperson eller en företrädare för makten. Försvaret har hävdat att rapmusik, som Frej Larsson främst ägnar sig åt, vanligtvis är kritisk mot makten.

Åklagaren, och polisen själv, säger att det faktum att hennes namn och bild exponerats för Frej Larssons många Instagramföljare attackerat henne som person. ”Jag har tittat under bilen när jag kör mina barn till dagis”, sade polisen vid ett tillfälle under rättegången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer