Gabriela Stoica tiggde utanför en butik i Ronneby när hon attackerades av mannen som i dag dömdes för misshandel. Foto: SVT

Döms för misshandeln av Gabriela

Publicerad

Det blev villkorlig dom med samhällstjänst för den 39-årige man från Skåne som åtalats för misshandeln av Gabriela Stoica. Kvinnan attackerades när hon tiggde utanför en butik i Ronneby i april i år.

Fallet med Gabriela Stoica är enligt Romers och resandes förening ovanligt eftersom misshandeln den här gången  ledde till en rättslig prövning.

– Tiggande romer är en utsatt grupp i Sverige. De drabbas både fysiskt och verbalt. Men det är sällan det leder till rättegång, säger Edvin Rahmanovic från föreningen.

En 39-årig man från Skåne åtalades sedan han attackerat den tiggande kvinnan med sparkar, slag och spottloskor. Misshandeln, som bland annat orsakade sår i pannan och värk i bröstkorgen, avbröts först sedan personer på plats avstyrt fortsatt våld.

Genom flera vittnen, tips och bilder från en övervakningskamera kunde 39-åringen snabbt identifieras.

Flera vittnen till händelsen

Själv nekade han under tingsrättsförhandlingen till brott och hävdade att det var kvinnan som spottat på honom – inte tvärtom.

Men domstolen valde i dag att gå på Gabriela Stoicas linje – en version som dessutom stöds av flera vittnen.

Mannens döms för misshandel till villkorlig dom och ska dessutom betala 5 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Till Romers och resandes förening kommenterar hon själv domslutet så här:

– Straffets längd bryr jag mig inte om. Jag önskar bara att han lämnar mig och andra ifred och lär sig något av detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer