Foto: SVT / Datainspektionen

Drabbade av felaktigt cancerbesked kan kräva skadestånd

Publicerad

De 40 blekingar som felaktigt drabbades av en enkät från Högskolan i Kristianstad om sin cancer, trots att de inte hade det, har rätt att begära skadestånd av Försäkringskassan som gav högskolan uppgifterna. Det säger en av datainspektionens jurister.

SVT Nyheter Blekinge berättade tidigare om Ulrika Ojiens Sjölin från Karlskrona som trots att hon inte haft sjukdomen fått en enkät från Högskolan i Kristianstad med frågor om cancer. Högskolan hade i sin tur fått uppgifterna från Försäkringskassan som skyllde på den mänskliga faktorn.

Nu kommer kritik från Datainspektionen om ärendet.

Att Försäkringskassan i sig gör undersökningar i syfte att förbättra sig är inte olagligt på något sätt om det gått genom och godkänts av en etikprövningsnämnd vilket Försäkringskassan i Karlskrona har sagt att det har.

– Nej , det kan de göra för att se brister i sina rutiner och blir bättre, säger Salli Fanaeei, jurist på datainspektionen.

Men om det har skett felaktigheter, som att uppgifter om de som inte har den diagnos som godkänts i etikprövningsnämnden lämnats ut finns det möjlighet för de drabbade att begära skadestånd.

– Ja, de skulle då via ett juridiskt ombud kunna få skadestånd för detta, säger Salli Fanaeei.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.