– Nu fullkomligt älskar jag livet. Det kostade mig en skada och en rullstol att förstå vad livet innebär, men nu vet jag vad det är värt, säger Håkan Törnström. Foto: SVT

Efter 15 år i rullstol – nu kan Håkan gå igen

Uppdaterad
Publicerad

För femton år sedan fick han veta att han aldrig skulle kunna gå igen. Men läkarnas spådomar slog fel. Nu lämnar Håkan Törnström allt oftare sin rullstol tom.

När SVT Nyheter Blekinge ringer på hemma i villan i Fridlevstad hörs steg från insidan. När dörren slås upp står Håkan där i full längd, backar snabbt in i hallen och hälsar oss välkomna. Han rör sig mer eller mindre obehindrat, stödd av bara en krycka, ungefär som någon som har stukat foten.

I en arbetsplatsolycka för femton år sedan bröts Håkans rygg när han fick ett flera ton tungt stycke till en gaffeltruck över sig. Ländryggen var svårt skadad och läkarna gjorde tidigt klart för Håkan att han skulle bereda sig på ett liv i rullstol.

– Då var jag helt övertygad om att nu är det god natt, berättar han. Nu är det kört, nu ska jag bli ett vårdkolli.

Var med i Paralympics

De närmaste åren blev svåra men han tog sig igenom. Kraften att göra det kom bland annat från barnen. Han tränade mycket och tog upp bågskytte, ett intresse som förde honom ända till Paralympics i Peking 2008. 

Som en del i sjukgymnastiken fick han tidigt använda en så kallad ståbräda, där man spänns fast i stående ställning för att räta ut musklerna i benen. Att komma upp i stående var, säger han, ”himmelskt”.

– Där föddes tanken. Att jag skulle vilja stå igen, av egen kraft. 

”Det går inte att värdera i pengar”

Han testade hemma, att rulla fram rullstolen till diskbänken och dra sig upp. Med knäna lutade mot skåpsluckorna gick det, om än med besvär. Efter det gjorde han manövern varje dag.

Millimeter för millimeter ökade han sin rörelseförmåga. Hans skada är en så kallad inkomplett skada – ett fåtal nervförbindelser fanns kvar i Håkans Törnströms rygg. Under femton år har nerverna och musklerna satts i bruk och förstärkts så att han numera kan spara rullstolen till undantagsfall.

– Att bara ta min krycka och gå, det är värt hur mycket som helst. Det går inte att värdera i pengar.

”Älskar livet”

Han jobbar igen, på halvtid, och menar att han numera mår bättre än han till och med gjorde före olyckan.

– Nu fullkomligt älskar jag livet. Det kostade mig en skada och en rullstol att förstå vad livet innebär, men nu vet jag vad det är värt, säger Håkan Törnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.