I videoklippet berättar Åsa Gyberg Karlsson, e-hälsostrateg, varför regionen väljer att satsa på egenprovtagning – trots att det har varit problem med provsvaren tidigare. Foto: SVT

Efter analyshaveriet – nu erbjuder regionen självprovtagning igen

Publicerad

På måndag startar egenprovtagningen för coronaviruset upp – igen. Det tidigare försöket stoppades efter en dryg vecka då ungefär en femtedel av testerna inte kunde bedömas överhuvudtaget.

– I den situationen vi är i just nu, är det här alternativet, säger Åsa Gyberg Karlsson, e-hälsostrateg på Region Blekinge.

Den 6 juli startade Region Blekinge upp egenprovtagningen för personer med symtom för covid-19. Men en dryg vecka senare fick testerna stoppas. Brister i analysen upptäcktes och omkring 20 procent av proverna gick inte att bedöma.

Nu har Region Blekinge anlitat ett annat labb. Från och med måndag kan Blekingebor återigen testa sig för corona med självprovtagningskit. Enligt Åsa Gyberg Karlsson är metoden rätt väg att gå.

– Alternativet skulle vara att vi antingen inte hade någon provtagning alls eller att personal som jobbar med människor i behov av direkt vård hade fått ägna sig åt att ta prover i stället, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet