Nu startar Karlshamns kommun en egen utredning kring uppgifterna om trakasserier av kommunanställda kvinnor. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Efter anklagelserna – kommunen gör egen utredning

Uppdaterad
Publicerad

Efter turerna kring Liberalernas Emanuel Norén kommer Karlshamns kommun att göra en egen utredning kring uppgifterna om trakasserier av kommunanställda kvinnor.

Kommunens utredning sätter fokus på de kvinnliga tjänstemän som våren 2017 slog larm om trakasserier på sociala medier från politikern Emanuel Norén.

”Inga enkla ärenden”

Då nådde uppgifterna aldrig kommunens personalchef Jonas Jönsson. Istället fick han vetskap om anklagelserna först i slutet av förra veckan.

– Vad jag förstår hanterades ärendet då på en politisk nivå. Det här är inga enkla ärenden att ta i. När uppgifterna nu blivit offentliga har vi som arbetsgivare en skyldighet att utreda vad som hänt. Tanken är att också Emanuel Norén ska få ge sin version, säger Jonas Jönsson.

Utredningen, som görs parallellt med den som studieförbundet NBV redan initierat, beräknas vara klar om tre veckor.

– Sedan får vi ta ställning till om vi ska erbjuda samtalsstöd eller liknande om det visar sig finnas sådana behov.

Mattsson positiv

Kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S) har de senaste dagarna mött hård kritik efter att han gått ut med att anklagelserna mot Norén var avgörande för beslutet att spräcka den styrande koalitionen i Karlshamn.

Nu välkomnar han utredningen.

– Jag ställer mig positiv till att dessa händelser nu utreds ordentligt. Förhoppningsvis kommer den att bidra till att göra bilden klarare och vi kommer att vara behjälpliga med den information och de uppgifter som vi har, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anklagelserna mot Emanuel Norén

Mer i ämnet