Susanne Johansson och Mats Boström från Kommunal säger att fler avdelningar kommer att anmäla den dåliga arbetsmiljön. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Efter krisen på sjukhuset – fler avdelningar larmar om arbetsmiljön

Uppdaterad
Publicerad

Efter larmen om dålig arbetsmiljö på Blekingesjukhuset har fackförbundet Kommunal anmält situationen på fem avdelningar – och det kan bli fler.

– Det är en vårdkris och det är patienterna som i sista hand kommer att bli drabbade, säger Mats Boström, undersköterska och företrädare för Kommunal.

Under veckan har fackförbundet Kommunals skyddsombud ute på Blekingesjukhuset i Karlskrona anmält arbetssituationen på fem olika avdelningar, med så kallade 6:6a-anmälningar.

Indikationer från andra skyddsombud tyder på att det kommer att lämnas anmälningar från ytterligare två avdelningar till regionen och då handlar det totalt om sju avdelningar som nödropar om sina arbetsmiljöer.

– Det är ingen som lyssnat på oss, så att anmäla är det enda vi kan göra nu, säger Susanne Johansson, ordförande för Kommunal Blekinge.

Hoppas att stabsläget ska förbättra situationen

Sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson meddelade under torsdagen att regionen går upp i stabsläge på grund av bristen på vårdplatser, något som ger en förhoppning om att arbetssituationen ska förbättras.

– Jag har full förståelse att man är trött och stressad och att man inte får den återhämtning som är viktig. Den sammanlagda bilden är att det har varit ett fortsatt högt tryck under lång tid. Vi måste därför tillföra fler vårdplatser, för det är det vi behöver just nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.