Foto: TT

Efter kyrkokrisen – utlovad omorganisation dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkans ledning lovade att agera direkt efter sommarens semester.

Men omorganiation för att lösa arbetsmiljöproblemen i Karlskrona-Aspö pastorat drar ut på tiden.

Arbetet är försenat – och samtidigt tvingas pastoratet hantera nya sjukskrivningar.

Efter SVT:s granskning av arbetsmiljön på pastoratet Karlskrona-Aspö beslutade kyrkorådet att en rad åtgärder skulle genomföras. Bland annat skulle det bildas grupper i kyrkans olika verksamheter där funktionerna på arbetsplatsen skulle ses över. Omorganisationen skulle ha påbörjats under augusti – men har försenats.

Anledningen är, enligt den nya vikarierande kyrkoherden Eva-Karin Lindgren, att hon började sin tjänst först 1 september.

Krisen i Karlskronakyrkan

Nu ska dock arbetet med att se över organisationen ha påbörjats.

– Vi som ska leda arbetet har träffats och gjort upp en strategi, säger Eva-Karin Lindgren.

Vad är din bild av situationen i pastoratet?

– Att det finns oro och missnöje med arbetsledarskap. Jag går in i det och försöker göra någonting åt det, säger Eva-Karin Lindgren.

Facket: Nedstämd personal

Fackförbundet Vision som innan semestern kontaktade ledningen för att få svar på vad den nya omorganisationen innebär har fortfarande inte fått något svar. Nu hoppas det regionala skyddsombudet Anders Christensson att få klarhet i vad som händer. Nästa vecka hålls ett möte och samtidigt är situationen bland personalen är fortsatt dålig och fler anställda har sjukskrivit sig efter sommaren.

– Läget är inte bra, det är min bild. De är nedstämda och behöver arbetsro, säger Anders Christensson.

Vikarierande kyrkoherden Eva-Karin Lindgren delar den bilden:

– Det har tillkommit sjukskrivningar, vilket är mycket tråkigt.

Den ordinarie kyrkoherden, kontraktsprost Pamela Garpefors, har också varit sjukskriven under en period, men är från och med i veckan tillbaka på deltid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet