Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Personen bakom de mystiska vantarna, Gunnel Henrysson, har mottagit ett pris för den goda gärningen. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Placerade 60 vantar i busskurer – upphovsmakaren prisades

Publicerad

Du kanske har hört talas om de mystiska vantarna som låg i flera busskurer i Karlskrona. Kvinnan bakom vantarna, Gunnel Henrysson, fick nyligen ta emot ett pris i Stockholm för den goda gärningen. Nu hoppas hon inspirera till liknande projekt.

Med hjälp av syföreningar placerade Gunnel Henrysson ut ett 60-tal stickade vantar på flera bänkar i Karlskronas busskurer. Efter att syföreningarna har hjälpt till att sticka hela sommaren upptäcktes det första paret i november.

Blev ett mysterium

Det blev snabbt en snackis på sociala medier när upphittarna undrade vem som låg bakom de mystiska vantarna. De var smyckade med en lapp där det stod: ”Det börjar bli kallt. Fryser du? Dessa vantar är inte borttappade. De är handstickade just för dig! Ta dem. Varsågod!”

– När jag körde förbi kunde jag se folk ta upp och titta på dem. Det var många som la tillbaka dem, de tänkte kanske att andra behöver de mer. När jag sedan körde förbi igen, så var de borta. Om någon som behöver vantarna har fått dem så värmer det mitt hjärta, säger Gunnel Henrysson, församlingspedagog och kantor i Lyckå församling.

Det snackades mycket om de mystiska vantarna som låg i olika busskurer runt om i Lyckeby, i Karlskrona. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Årets popretoriker

En retorikbyrå i Stockholm fick nys om hennes insats. Nyligen besökte Gunnel huvudstaden för att ta emot ett pris som Årets popretoriker. Den lilla talarstolen symboliserar att hon, enligt nomineringen, har ”tänjt på gränserna för traditionell kommunikation”. Nu hoppas hon skapa ringar på vattnet.

– Det är fantastiskt roligt. Det vore jättekul om fler skulle vilja göra såhär. Att på ett enkelt sätt glädja andra, säger Gunnel Henrysson.

Gunnel Henrysson har prisats av en retorikbyrå i Stockholm, för att hon har ”tänjt på gränserna för traditionell kommunikation”. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer