Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Ekblad (M), ordförande i kunskapsnämnden, menar att informationen om drogtester i skolan måste bli tydligare. Hör henne i klippet. Foto: Henrik Friberg/SVT

Efter drogtestkritiken på Karlskronas skolor – tydligare information till eleverna

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheter Blekinges rapportering om att flera elever på gymnasieskolorna i Karlskrona inte vet om att drogtesterna i skolan är frivilliga ska informationen göras tydligare.

– Det är absolut inte bra. Vi måste bli tydligare, säger Hanna Ekblad (M), ordförande i kunskapsnämnden.

De slumpvist utvalda drogtesterna som utförs på gymnasieskolorna i Karlskrona är frivilliga. Men efter SVT Nyheters granskning efter ett uppmärksammat inlägg på sociala medier, står det klart att vissa elever upplever dem som påtvingade – vilket skulle vara olagligt.

Vårdnadshavare ska godkänna drogtest

Enligt verksamhetschef för gymnasieskolorna informeras eleverna vid ett flertal tillfällen under skolgången om att testerna är frivilliga. Bland annat igenom en blankett som vårdnadshavare ska skriva på att deras barn får drogtestas.

– Det är en utmaning att information inte nödvändigtvis blir till kunskap, säger Victor Lindberg Karlsson, verksamhetschef för gymnasieskolorna.

– Man kan alltid skruva på upplägget och det tar vi till oss, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drogtester på Karlskronas skolor

Mer i ämnet