Foto: Michelle Hallberg/SVT

Lösningen på Hasslös förskolekris: Biblioteket flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Hasslös enda förskola är full och flera barn har nekats plats. Men för att möta krisen har nu Karlskrona kommun möjliggjort mer plats i lokalerna – det genom att flytta biblioteket. På så vis kan förskolan öppna nästan en hel avdelning till.

Efterfrågan på plats på Hasslö förskola är hög, vilket SVT Nyheter Blekinge berättat om vid flera tillfällen. I september berättade vi om hur tolv barn nekats plats och kommunen meddelade samtidigt att kön väntas stå still minst till sommaren – och hänvisade då barn till övriga förskolor i kommunen.

Tillfällig lösning

Men under tisdagen meddelar Karlskrona kommun att man nu möjliggjort mer plats i de befintliga lokalerna på förskolan. I lokalen kommer det nu finnas plats för nästan en hel avdelning till. Det här är möjligt tack vare att bibliotekets verksamhet på Hasslö kommer att bedrivas av det mobila biblioteket.

Beslutet som fattades i kultur- och fritidsnämnden under måndagskvällen är en tillfällig lösning som gäller under 2022.

Förvaltningens förslag var dock att beslutet skulle gälla så länge förskolan har behov har fler lokaler, men nämndens beslut blev istället att genomföra en fördjupad utvärdering i november 2022 för att sedan fatta fortsatta beslut om biblioteksverksamheten nästkommande år.

Skolan kommer även i fortsättningen ha en skolbibliotek enligt kraven i skollagen. Det mobila biblioteket utökas med fler schemalagda turer till Hasslö.

Innan förskolan kan öppna den nya avdelningen ska personal rekryteras och lokalerna iordningställas. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.