Efter guldgubbarna: Nya utgrävningar planeras

Blekinge museum planerar att  återuppta de arkeologiska utgrävningarna vid Vångs by i Ronneby kommun.

Platsen uppmärksammades för några år sedan då 29 stycken så kallade guldgubbar hittades vid utgrävningar.

Förutom guldgubbar hittade arkelogerna huvuden gjutna i brons, fragment av kärl och andra föremål i brons, romest glas, gulspiraler och viktingatida mynt.

Mycket talar för att platsen varit ett viktigt centrum under järnåldern.

– Den visar ju länkar till historien för oss och det är från en tid som vi inte har grävt så mycket i Blekinge tidigare. Men den knyter ju samman Blekinge och järnålderns Blekinge med andra regioner, långt bortom Blekinges gränser, så den är betydelsefull så. Men den är ju bara en pusselbit i hela den argeologiska historien i Blekinge. Det är spännande, mycket spännande, säger Mikael Henriksson, arkeolog på Blekinge museum.

SVT: Hur viktigt skulle du säga att den är för hela landet?

– Att platsen har riksintresse är helt självklart, men det är faktiskt upp till oss: Det är vi som jobbar med den här platsen som ska bygga ett projekt nu som visar hur viktig den här platsen är. Vi håller på med en publikation som kommer ut under hösten och den heter faktiskt ”Vikten av Vång”. Vi ställer oss samma frågor som du: Hur gör vi den här platsen mest rättvisa och hur kan vi få den att bli väldigt viktig i arkeologi-Sverige? säger Björn Nilsson, forskare vid Lunds universitet.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer