Elin Petersson (M). Foto: Jennifer Alm/SVT

Efter kameraförslaget: Nu ska alla kommunens skolor övervakas

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Moderaterna i Karlshamn ville se kameraövervakning på två skolor i Asarum, har nu kommunstyrelsen fattat beslut om att alla skolor i kommunen ska utrustas med brottsförebyggande teknik.

Det var i slutet av oktober som Moderaterna presenterade ett initiativ om att bevaka Korpaborgens förskola och Klockebacksskolan i Asarum efter flera incidenter av skadegörelse. Senaste händelsen var flera krossade rutor.

Efter förslaget har kommunstyrelsen under tisdagskvällen fattat beslut om att inte bara införa bevakning på två skolor, utan samtliga kommunala byggnader ska förses med tekniska lösningar som förebygger brott.

– Det är glädjande att vårt initiativ resulterade i ett principiellt beslut för att upprätthålla ordning och trygghet i Karlshamn. Bra julklapp till all skolpersonal, alla föräldrar men främst till barnen och eleverna, säger Elin Petersson (M).

Rörelsedetektor på skolgården

Kommunens skolor och förskolor ska prioriteras med att få utrustning först. Finansieringen ska ske genom kommunstyrelsens anslag till förfogande.

– Det kan vara utrustning som övervakar skolors område och indikerar olika typer av rörelse, som sedan larmar personal eller väktare utifrån vad som händer på skolgården, berättar Petersson (M).

I klippet nedan berättade Elin Petersson (M) om det grundläggande förslaget, efter att skadegörelsen hade inträffat på Klockebacksskolan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elin Petersson (M) vill se kameraövervakning på Klockebacksskolan i Asarum efter skadegörelsen i söndagsnatt. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer