Foto: Adam Ihse/TT

Kommunen förbjuds använda typ av andningsskydd

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket förbjuder nu en typ av andningsskydd som använts av personal i Karlskrona kommun. Anledningen är att de inte är godkända. Om kommunen inte rättar sig efter förbudet, hotar ett vite.

Det var vid en inspektion den 26 juni som Arbetsmiljöverket konstaterade att personal i Karlskrona kommun använder en typ av andningsskydd som inte är CE-märkta. Utrustningen är heller inte distribuerad med ett tillfälligt tillstånd från Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket förbjuder kommunen att använda andningskydden med omedelbar verkan, enligt arbetsmiljölagen. Om kommunen fortsätter att använda andningsskydden kan Arbetsmiljöverket döma kommunen till ett vite på 100 000 kronor varje gång de används.

Karlskrona kommun har inventerat var andningsmaskerna finns och återkallat dem. Maskerna ska inte ha använts vid något konstaterat coronafall inom kommunens verksamheter, meddelar kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.