Boverket riktar ett återkrav på över 1,5 miljoner mot Panncentralen i Kungsmarken. Foto: SVT

Efter konkursen – Boverket kräver miljonbelopp av Panncentralen

Uppdaterad
Publicerad

Den statliga myndigheten Boverket kräver över 1,5 miljoner av Folkets husföreningen på Panncentralen i Kungsmarken.

Beslutet kommer efter SVT Nyheter Blekinges granskning av den nu konkursdrabbade verksamheten.

I april försattes Folkets husföreningen, som har haft verksamhet på Panncentralen i Kungsmarken, i konkurs efter en lång tid av mycket ansträngd ekonomi.

Boverket som sedan 2016 har betalat ut över två miljoner kronor till Panncentralen i olika bidrag, kräver nu tillbaka över 1,5 miljoner från den konkursdrabbade föreningen. Beslutet kommer efter att SVT Nyheter Blekinge granskat verksamheten och bidrag som betalats ut till föreningen bland annat från Boverket. 

Granskningen av Panncentralen

Återkravet som nu riktas mot Panncentralen grundar sig i att föreningen förbundit sig – när de sökt pengar till lokalen – att vara en allmän samlingslokal i tio år.

– Man får inte upphöra att vara en allmän samlingslokal, då kan man bli återbetalningsskyldig. Det är mycket ovanligt att vi gör så här, säger Per Lindkvist, enhetschef på Boverket. 

”Får inte svar på våra frågor”

Efter SVT:s granskning av ett specifikt bidrag på 1,5 miljoner till ett projekt, startade Boverket en utredning och begärde lönelistor, fakturor och banktransaktioner för att se vad pengarna använts till. SVT Nyheter Blekinge hade då avslöjat att föreningen redovisat dubbla lönekostnader i projektet – samtidigt som de kunde kvittera ut ett miljonbidrag.

Nu tvingas Boverket lägga ner utredningen – och frågetecknen kring de lönekostnader som Panncentralen redovisat finns kvar.

– Vi får inte fler svar på våra frågor, eftersom föreningen inte längre existerar. Vi kommer ingenstans helt enkelt och lägger därför ner utredningen. När det gäller lönekostnaderna fick vi inte svar fullt ut, det är fortfarande ett frågetecken, säger Per Lindkvist.

Återkravet har Boverket nu lämnat som en fordran till konkursförvaltaren.

Här visar SVT Nyheter Blekinge hur Panncentralen redovisat dubbla lönekostnader till Boverket:

Granskning av bidrag

SVT har i flera reportage granskat verksamheten, och bland annat avslöjat en misstänkt bedrägerihärva kopplad till två tidigare ledare i föreningen – en händelse som ledande företrädare försökt att tysta ner.

Därpå följde en serie avslöjanden om bristande redovisningar, kritiserade projekt och uteblivna återrapporteringar som först ledde till flera granskningar och sedan också återbetalningskrav från kommunen.

Här ser du en sammanfattning av SVTs granskning:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet