Efter veterinäruppropet om att stänga minkfarmerna svarar regeringen att inget förbud är på gång. Foto: TT

Regeringen: Inget förbud mot minkfarmar på gång

Publicerad

Kravet från 120 veterinärer och forskare är att stänga minkfarmerna i Sverige på grund av smittskyddsskäl. Men svaret från regeringen är att något förbud inte är på gång.

Det är inte första gången som röster höjs för att förbjuda minkuppfödning i Sverige. Men när 120 veterinärer och forskare den här gången vill stänga minkfarmerna är det, förutom av djurskyddskäl, också av smittskyddsskäl.

Akut läge

Att minkar är mottagliga för coronaviruset, och riskerar att sprida smittan, gör det akut att stoppa pälsdjursuppfödningen, enligt veterinäruppropet. Men svaret från regeringen är att något förbud inte är på gång.

– Det är inget vi arbetar med i nuläget, däremot är det här en situation vi följer mycket noga, säger Sara Khatemi, pressekreterare hos näringsminister Ibrahim Baylan (S), till SVT Nyheter Blekinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer